Brčko: Problem oporezivanja fiktivnih usluga izvoza

Bez autora
Dec 23 2015

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta Miodrag Trifković smatra da je u distriktu neophodno što hitnije pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je regulisana određena olakšica, kako bi se spriječila zloupotreba.On je rekao da je u kontrolama koje su provedene u toku ove godine kod više brčanskih firmi utvrđeno da je riječ o fiktivnom iskazivanju izvršenih usluga, da bi se oslobodile od plaćanja poreza na dobit, a riječ je o iznosu većem od dva miliona KM.

Brčko: Problem oporezivanja fiktivnih usluga izvozaDirektor Poreske uprave Brčko distrikta Miodrag Trifković smatra da je u distriktu neophodno što hitnije pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je regulisana određena olakšica, kako bi se spriječila zloupotreba.

On je novinarima rekao da je u kontrolama koje su provedene u toku ove godine kod više brčanskih firmi utvrđeno da je riječ o fiktivnom iskazivanju izvršenih usluga, da bi se oslobodile od plaćanja poreza na dobit, a riječ je o iznosu većem od dva miliona KM.

"Poreska uprava Brčko distrikta u posljednje vrijeme suočena je sa problemom da je sve više poreskih obveznika koji su registrovali firme ovdje i da su ih povezali sa pravnim licima u inostranstvu samo zato da bi u distriktu ostvarili pravo da ne plaćaju porez na ono što oni nazivaju izvozom, a radi se najčešće o uslugama", upozorio je Trifković.

Prema njegovim riječima, Zakonom o porezu na dobit distrikta utvrđena je olakšica koja oslobađa plaćanja poreza na dobit u ukupnom iznosu sva pravna lica koja izvrše izvoz proizvoda ili usluga, što se, s obzirom da te zakonske odredbe nisu dobro konkretizovane, često zloupotrebljava.

"U većini slučajeva dešava nam se da kroz kontrole dokazujemo da je riječ o fiktivnim uslugama, odnosno o prebacivanju posla firme u inostranstvu koja bi za takve dobiti platila porez 25 do 30 odsto, a u distriktu je za takve poslove u potpunosti oslobođena od poreza", rekao je Trifković.

On je napomenuo da takve firme u Brčkom nemaju zaposlenih radnika, niti sredstva kojima mogu izvršiti te usluge.

"Praksa je da se sredstava iznajmljuju i takvim sredstvima ide se u izvršavanje usluge. Za takve radnje poreski obveznik obično ne obezbijedi dokumentaciju kojom bi dokazao da je stvarno usluga i obavljena", naveo je Trifković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik