Blaži zakon: Kazna za poreski dug deset puta manja

Bez autora
Dec 23 2015

Građani koji porez ne plate na vreme, umesto dosadašnje kazne od 50.000 dinara, ubuduće će biti kažnjavani sa 5.000 dinara. Deset puta manja kazna u slučaju neredovnog ili delimičnog plaćanja poreza predviđena je izmenama Zakona o poreskom postupku koje stupaju na snagu 1. januara naredne godine.Svi građani koji ne plate porez do naznačenog roka i u celosti, bilo da je reč o nametu na imovinu, dohodak, plovila, splavove ili oružje, praktično će biti kažnjeni sa najviše 5.000 dinara.

Blaži zakon: Kazna za poreski dug deset puta manjaGrađani koji porez ne plate na vreme, umesto dosadašnje kazne od 50.000 dinara, ubuduće će biti kažnjavani sa 5.000 dinara. Deset puta manja kazna u slučaju neredovnog ili delimičnog plaćanja poreza predviđena je izmenama Zakona o poreskom postupku koje stupaju na snagu 1. januara naredne godine.

Svi građani koji ne plate porez do naznačenog roka i u celosti, bilo da je reč o nametu na imovinu, dohodak, plovila, splavove ili oružje, praktično će biti kažnjeni sa najviše 5.000 dinara. Ovi porezi, inače, plaćaju se u četiri rate, prva do 15. marta, druga do 15. maja, treća zaključno sa 15. avgustom, dok se poslednja, četvrta, uplaćuje do 15. novembra. Kazni podleže svaki dug bilo da je reč o neplaćenoj obavezi od 200 ili 2.000 dinara.

Dosadašnja kazna od 50.000 dinara uvedena je sredinom prošle godine i predložio ju je bivši ministar finansija Lazar Krstić. Izvor „Blica“ kaže da je drastično kažnjavanje građana posledica greške koju su napravili Krstić i njegov tim i da se ona sada novim propisima ispravlja.

- Ideja s leta 2014. bila je da se povećanjem kazni utiče na sve poreske obveznike da na vreme razmišljaju o svojim obavezama. Ali član 188, kojim je predviđeno da svi građani koji ne plate porez budu kažnjeni sa minimalno 50.000 dinara, nije inicijalno bio predviđen. Trebalo je da važi samo za određene poreske obveznike, a ne za sve građane - tvrdi izvor „Blica“.

Novina u oblasti poreske politike u narednoj godini biće i blaža kaznena politika za pravna lica. Vlasnici firmi koji ne podnesu poresku prijavu u roku ili ne plate porez u celosti, umesto dosadašnjih 150.000 dinara biće kažnjeni sa 100.000 dinara. Izmenama zakona menja se i redosled uplaćenog iznosa namenjenog porezu. Dosad su prvo bili namirivani troškovi naplate, zatim iznos zatezne kamate i na kraju glavna poreska obaveza. Sada se redosled menja u suprotnom smeru. Tako, sve što se uplati ide prvo na glavni poreski dug, zatim na kamate pa tek onda na troškove naplate.

Predviđeno je i da dugovanja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne mogu zastareti. To znači da će zakon poslodavca koji nije uplatio doprinose zaposlenima na uplatu uvek obavezivati. Ukupan dug državi za poreze i doprinose je 600 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik