Energetski sertifikat uslov za upotrebnu dozvolu

Bez autora
Dec 24 2015

Povećanje energetske efikasnosti u zgradama jedan je od najisplativijih načina smanjenja troškova za energiju i smanjenje štetnih emisija u okolini. Rekao je ovo u utorak direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS prije početka završnog predavanja za 35 inženjera koji su prošli Program obuke za energetski pregled zgrada. On je istakao da polovina utrošene energije u Srpskoj otpada na stambene i druge zgrade, a primjenom mjera energetske efikasnosti prilikom gradnje i obnove zgrada veliki dio te energije bi se mogao uštedjeti. S tim u vezi, Fond je organizovao obuku za inženjere koji će po završetku obuke i položenog ispita dobiti licence za obavljanje energetskog pregleda od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Energetski sertifikat uslov za upotrebnu dozvoluPovećanje energetske efikasnosti u zgradama jedan je od najisplativijih načina smanjenja troškova za energiju i smanjenje štetnih emisija u okolini. Rekao je ovo u utorak direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović prije početka završnog predavanja za 35 inženjera koji su prošli Program obuke za energetski pregled zgrada.

On je istakao da polovina utrošene energije u Srpskoj otpada na stambene i druge zgrade, a primjenom mjera energetske efikasnosti prilikom gradnje i obnove zgrada veliki dio te energije bi se mogao uštedjeti.

S tim u vezi, Fond je organizovao obuku za inženjere koji će po završetku obuke i položenog ispita dobiti licence za obavljanje energetskog pregleda od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

- Na ovaj način stiču se uslovi za energetski pregled zgrada i izdavanje energetskih sertifikata u Srpskoj - rekao je Todorović.

On je podsjetio da od 1. januara 2016. godine stupaju na snagu tri pravilnika donesena na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenja, a kojima se reguliše energetska efikasnost u građenju zgrada.

- Svi novoizgrađeni objekti u Srpskoj od početka naredne godine, prije dobijanja upotrebne dozvole, moraće proći energetsku provjeru i dobiti energetski sertifikat - rekao je Todorović.

Dodao je da je energetski pregled zgrada obaveza koju je Srpska preuzela po direktivama Evropske unije.

- Cilj programa obuke i stručnog usavršavanja jeste da polaznici steknu dodatna znanja neophodna za stručno obavljanje energetskog pregleda zgrada i izradu izvještaja o sprovedenom pregledu i utvrđenoj energetskoj klasi zgrade - dodao je Todorović.

Predavanja u okviru 60 časova obuhvatila su tematske cjeline koje se tiču energetskog sertifikovanja u RS, zatim tehničke regulative, energetike i fizike zgrade, osnove građevinarstva, kao i sistema grijanja i ventilacije.

- Značaj energetske efikasnosti u zgradarstvu ogleda se u uređenju samog tržišta građevinarstva. Imaćemo poznate karakteristike objekata koji će biti na tržištu, u smislu njihovog nivoa energetske efikasnosti, odnosno ušteda koje će nuditi svojim budućim korisnicima - naglasio je Todorović.

Viši ekspert na projektu energetske efikasnosti Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Goran Krstović rekao je da GIZ osigurava tehničku asistenciju ministarstvima na nivou BiH i na nivou entiteta u realizaciju zahtjeva EU u sektoru energetske efikasnosti.

- Krajnji cilj je ostvarivanje ušteda i smanjenje potrošnje energije. To je benefit koji ima kako ekonomske, tako i šire socijalne efekte - rekao je Krstović.

Jedan od učesnika Programa obuke, diplomirani inženjer građevinarstva Mladen Dragosav iz Srpca, rekao je da će mu znanje stečeno kroz ovaj program umnogome doprinijeti u daljem radu.

- Za sedam dana polažemo završni ispit, nakon čega ćemo dobiti i licencu kako bismo obavljali energetski pregled zgrada u skladu sa zakonskim odredbama koje će važiti od naredne godine - rekao je Dragosav.

Jedan od ciljeva primjene zakonske regulative kojom je uređena oblast energetske efikasnosti u zgradarstvu jeste i povećano korišćenje energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila ukupna emisija štetnih  gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i očuvala ekološka ravnoteža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik