Nameti, loš kadar i oprema koče privredu

Bez autora
Dec 27 2015

Nelikvidnost i visoki nameti onemogućavaju domaće firme da više novca ulože u osavremenjavanje tehnologije i unapređenje ljudskih resursa kao ključnih poluga za podizanje veoma niske produktivnosti rada u RS, istakli su privrednici.Na ovaj problem ukazano je u analizi koju je uradio Centar za istraživanja i studije "GEA" iz Banjaluke. Autori analize istakli su da je niska produktivnost rada hronični problem od koje boluje naša ekonomija, a posebno je izražen u prerađivačkoj industriji.

Nameti, loš kadar i oprema koče privreduNelikvidnost i visoki nameti onemogućavaju domaće firme da više novca ulože u osavremenjavanje tehnologije i unapređenje ljudskih resursa kao ključnih poluga za podizanje veoma niske produktivnosti rada u RS, istakli su privrednici.

Na ovaj problem ukazano je u analizi koju je uradio Centar za istraživanja i studije "GEA" iz Banjaluke. Autori analize istakli su da je niska produktivnost rada hronični problem od koje boluje naša ekonomija, a posebno je izražen u prerađivačkoj industriji. Problem je ilustrovan činjenicom da radnik u EU u prosjeku stvori više vrijednosti za jedan radni dan nego naš za cijelu radnu sedmicu. Osim za zemljama EU u produktivnosti rada kaskamo i za većinom država regiona. U analizi je navedeno da niska produktivnost u kombinaciji sa visokom nezaposlenosti ugrožava stabilan dugoročni ekonomski rast i djeluje destimulativno na nivo plata i u realnom i javnom sektoru.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić ocijenio je da su najveći problemi prerađivačke industrije visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja i manjak kvalifikovane radne snage, što se direktno odražava na produktivnost rada.

- Privreda pati od manjka školovanog kadra. Ne može se očekivati da prekvalifikovani i priučeni radnici ostvare dobre rezultate radeći posao za koji nisu školovani - kaže Đurić i dodaje da se preduzeća što prije moraju osloboditi viška radnika, ali i onih koji ne mogu ili ne umiju obavljati svoj posao na pravi način.

Direktor banjalučke "Vitaminke", koja se bavi preradom voća i povrća, Žarko Mikić smatra, međutim, da postoji veliki broj radnika koji znaju i hoće da rade, ali da im nedostaje motivacija, jer su prosječne plate u privredi uglavnom minimalne.

- Kada je u pitanju kadar, problem je nedostatak praktične nastave u srednjim školama i to bitno utiče na učinak pripravnika u proizvodnim sektorima. Prerađivačka industrija je radno intenzivna i veoma je važno smanjiti i jaz u pogledu tehnološke opremljenosti u industriji u odnosu na evropske kompanije da bismo mogli biti konkurentni na tržištu - kaže Mikić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica smatra da je problem niske produktivnosti rada direktna posljedica iščezavanja velikih privrednih subjekata koji su razbijeni u procesu privatizacije.

- Naše firme moraju uspostaviti programsku vezu sa najproduktivnijim preduzećima u Evropskoj uniji i postati dio velike cjeline u kojoj se posluje sa najsavremenijim tehnologijama - kaže Vukmirica i dodaje da na rast produktivnosti znatno mogu uticati i menadžment i promjena sistema obrazovanja koji ne pruža odgovarajuću podršku i bazu razvoju privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik