Stroga kontrola javnih preduzeća od 2016.

Bez autora
Dec 28 2015

Ministar privrede Željko Sertić poručio je da je interes vlade da uvede red u javnim preduzećima i najavio strogu kontrolu njihovog poslovanja od 2016., kao i uvođenje korporativnog upravljanja po ugledu na privatan sektor.On je poručio da će bolju kontrolu i koorporativno upravljanje omogućiti novi zakon o javnim preduzećima koji će javnosti biti predstavljen u sredu. Ministar Sertić je ocenio da će biti potrebno tri do pet godina da se vlada bavi strukturom javnih preduzeća, i naveo da veći problem predstavljaju preduzeća u nadležnosti lokalnih samouprava, nego ona u nadležnosti Republike.

Stroga kontrola javnih preduzeća od 2016.Ministar privrede Željko Sertić poručio je da je interes vlade da uvede red u javnim preduzećima i najavio strogu kontrolu njihovog poslovanja od 2016., kao i uvođenje korporativnog upravljanja po ugledu na privatan sektor.

Sertić je poručio da će bolju kontrolu i koorporativno upravljanje omogućiti novi zakon o javnim preduzećima koji će javnosti biti predstavljen u sredu.

On je ocenio da će biti potrebno tri do pet godina da se vlada bavi strukturom javnih preduzeća, i naveo da veći problem predstavljaju preduzeća u nadležnosti lokalnih samouprava, nego ona u nadležnosti Republike.

Ministar privrede je podsetio da je vlada uvela obavezno planiranje poslovanja u javnim preduzećima, i dodao da država prati neposredno rad 36 javnih preduzeća koja su u nadležnosti Republike.

„Rezultat njihovog poslovanja za prvih 11 meseci je da su prihodi 1,6 odsto veći nego što je planirano. To jeste minimalno, ali je ipak dobro. Istovremeno, ukupno gledano, troškovi su smanjeni 13 odsto”, rekao je Sertić na okruglom stolu NIN Fokusa „Poslovanje, restrukturiranje i investicije u javnom sektoru“, čiji je Tanjug medijski partner.

Sertić je rekao da je to ukupan rezultat, gde ima jako dobrih primera, poput „Pošta Srbije“, SDPR-a, EMS-a, ali ima i onih koji loše rade.

Neka preduzeća, kako je kazao, traže, primera radi, povećanje troškova reprezentacije, putovanja, a kad Ministarstvo traži za to obrazloženje – nema odgovora.

„Zato imate Resavicu kojoj država mora da uplati više od četiri milijarde dinara. Ljudi tamo ne mogu za plate da zarade, a u drugom kvartalu su na propagandu i marketing podigli troškove vise od 1.000 odsto. U obrazloženju piše da su morali da poštuju ugovore koje je neko potpisao pre njih. A zašto to onda niste stavili u plan, jer ste morali to ranije da znate“, rekao je ministar privrede.

On je naglasio da je interes vlade uvođenje reda u javnim preduzećima i naglasio da ovu zaostavštinu prošlosti moramo da rešimo. „Planiranje poslovanja smo već uveli, i sad možemo da pratimo šta su planirali, ali će novi zakon omogućiti efikasniju kontrolu i pojačanu odgovornost rukovodstva javnih preduzeća za realizaciju planova i rezultate rada“, rekao je Sertić.

Sertić je rekao da će direktori imati veća ovlašćenja, imaće ciljeve, ali će i njihova odgovornost biti veća i od njih će se tražiti rezultat. „Uvešćemo promene, a direktorima bi trebala snaga da mogu da ispune ciljeve”, rekao je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik