Dijaspora - značajna karika u povezivanju srpske privrede sa inostranstvom

Bez autora
Dec 28 2015

Saradnja matice i dijaspore treba da se zasniva na zdravim ekonomskim osnovama, partnerskom odnosu i profitu kao zajedničkom interesu, rekao je predsednik PKS na otvaranju sednice Poslovnog saveta za dijasporu.Velika je uloga dijaspore na podršci u uspostavljanju mreže kontakata u inostranstvu, što je jedan od prioriteta modernizacije PKS. Srbija ima šta da ponudi našim ljudima iz djaspore i njihovim poslovnim partnerima u inostranstvu.

Dijaspora - značajna karika u povezivanju srpske privrede sa inostranstvomSaradnja matice i dijaspore treba da se zasniva na zdravim ekonomskim osnovama, partnerskom odnosu i profitu kao zajedničkom interesu, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na otvaranju sednice Poslovnog saveta za dijasporu. Velika je uloga dijaspore na podršci u uspostavljanju mreže kontakata u inostranstvu, što je jedan od prioriteta modernizacije PKS.

Srbija ima šta da ponudi našim ljudima iz djaspore i njihovim poslovnim partnerima u inostranstvu - uslovi za poslovanje i investiranje u proteklih godinu dana značajno  su unapređeni, očuvana je i ojačala makroekonoska stabilnost, rizici smanjeni, a predvidivost poslovnog ambijenta povećana, istakao je Čadež obraćajući se predstavnicima dijaspore.

„Stav PKS i moj lični stav je da saradnju matice i dijaspore zasnivamo na zdravim ekonomskim osnovama, partnerskom odnosu i profitu kao zajedničkom interesu. Kao što  saradnju sa svojim ljudima širom sveta razvijaju i uspešne ekonomije – Nemačka, Kina Rusija Francuska, Italija”, ocenio je Predsednik PKS, koji je i predsedavajući Poslovnog saveta za dijasporu.

Poslovni savet, po rečima Čadeža, ne treba da bude debatni klub, već da se bavi konkretnim projektima iz konkretnih oblasti. PKS će, zajedno sa Ministarstvom trgovine i drugim nadležnim državnim institucijama, ubrzati aktivnosti na pripremi novog modela ekonomske diplomatije – predstavljanja privrede Srbije u svetu, koji bi trebalo da se primenjuje od leta naredne godine.

„To je ujedno deo procesa modernizacije i izgradnje jedinstvenog komorskog sistema Srbije na kome radimo više od godinu dana. Po Predlogu zakona koji je u parlementu PKS će biti centralna institucija u kojoj se formira jedinstven i usaglašen stav cele privrede o merama ekonomske politike i privrednim zakonima, i taj stav brani, zastupa i štiti pred institucijama u zemlji i na međunarodnom nivou“, objasnio je Čadež. Komora, dodao je, jača svoju servisnu ulogu, unapređuje postojeće i kreira nove  servise za kompanije koje posluju u Srbiji, proizvode i izvoze, kao i za potencijalne investitore iz inostranstva.

Jedna od najvažnijih  karika u tom lancu podrške je  uspostavljanje mreže kontakata u inostranstvu, na čemu ćemo raditi sa predstavnicima države, sa našim ljudima iz dijaspore i sa svima koji mogu da doprinesu  da dođemo do što efikasnijeg predstavljanja privrede u svetu.

Dobićemo efikasniji sistem  koji okuplja celu privredu, bićemo podrška i oslonac i malim i velikim, i domaćim i stranim kompanijama, privrednicima u zemlji, ali našim ljudima u inostranstvu  i pouzdan partner državi u kreiranju ambijenta podsticajnog za poslovanje i investiranje, održivi rast i novo zapošljavanje, poručio je Čadež.

Na sednici Poslovnog saveta predstavljen je predlog novog  modela saradnje poslovne dijaspore i matice, investiciona klima i podsticaji za ulaganja u  Srbiji. Razgovaralo se i o konkretnim  projektima poslovnog umrežavanja u 2016. godini  sa ciljem povezivanja privrede Srbije sa zemljama u kojima je organizovana naša poslovna dijaspora (projekat Srpskog Logističko –Distributivnog centra u Torontu, sajam Srpske poslovne dijaspore u Cirihu, Srpsko-Francuski Biznis forum u Lionu i Sentetjenu).

Sastanak u PKS okupio je veliki broj članova Poslovnog saveta i gostju iz SAD, Kanade, Ruske Federacije, Australije, Kine, UAE, Austrije, Meksika, Angole, Švedske, Norveške, Češke, Belgije, Italije, Holandije, Mađarske, Rumunije i drugih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik