U BiH radi 188 preduzeća sa više od 250 radnika

Bez autora
Dec 30 2015

Metalska, drvna, tekstilna, hemijska, mljekarska, transportna industrija, prema izvještajima medija, ali i službenim saopštenjima udruženja poslodavaca, sindikata te institucija koje prate ekonomska kretanja, nalaze se na koljenima.Nerijetki su oni analitičari koji tvrde kako bh. industrija polako, ali sigurno nestaje i da joj prijeti potpuno gašenje. Podloga za ovakvu tvrdnju su statističke brojke o izgubljenim radnim mjestima, koje, kada je industrija u pitanju, stalno rastu, jednako kao i broj propalih industrijskih kapaciteta.

U BiH radi 188 preduzeća sa više od 250 radnikaMetalska, drvna, tekstilna, hemijska, mljekarska, transportna industrija, prema izvještajima medija, ali i službenim saopštenjima udruženja poslodavaca, sindikata te institucija koje prate ekonomska kretanja, nalaze se na koljenima. Nerijetki su oni analitičari koji tvrde kako bh. industrija polako, ali sigurno nestaje. Prijeti joj potpuno gašenje, piše Večernji list BiH.

Posljedica privatizacije

Podloga za ovakvu tvrdnju su statističke brojke o izgubljenim radnim mjestima, koje, kada je industrija u pitanju, stalno rastu, jednako kao i broj propalih industrijskih kapaciteta. Od nekoliko hiljada industrijskih preduzeća, koliko ih je prije rata bilo u BiH, danas ih je likvidno nešto više od stotinu.

Prema službenim podacima, više od 65 posto radne snage prije devedesetih godina dolazilo je iz proizvodnih i industrijskih grana.

Danas ih je manje od 10 posto! Veliki giganti poput "Agrokomerca", koji je prije rata zapošljavao više od 13.000 radnika, mostarskog "Sokola", ponosa vojne industrije, "Energopetrola", najjače naftne kompanije u BiH, zatim "Famosa" ili "TAS-a", danas se smatraju posrnulim. Ova poduzeća su uglavnom u procesu privatizacija sustavno uništavana.

U BiH ima sada ima188 preduzeća koja zapošljavaju više od 250 radnika, a koja po klasifikaciji spadaju u velika, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Velika poreduzeća zapošljavala su prošle godine više od 135 hiljada radnika, a ostvarila su više od 15,2 milijarde KM prometa. Srednjih preduzeća (50 do 249 radnika) u BiH ima 1083. Ova poduzeća zapošljavaju blizu 107 tisuća radnika, a prometovala su u prošloj godini 15,4 milijarde KM.

Najviše je malih poduzeća (do 49 radnika), ukupno 22.877. U ovim poduzećima zaposleno je nešto više od 160 tisuća radnika, a ostvarila su lani zbrojni prihod veći od 23 milijarde konvertibilnih maraka. Istraživanjem za 2014. godinu obuhvaćeno je 24.148 aktivnih poduzeća s ukupno 403.486 zaposlenih osoba.

Trgovina na prvom mjestu

Od ukupnog broja preduzeća najviše ih je iz područja trgovine 9532 (39,5%), zatim iz oblasti usluga 7782 (32,2%), iz industrijskih djelatnosti 4919 (20,4%) te građevinarstva 1915 (7,9%). Najviše zaposlenih imaju industrijske djelatnosti 43,4%, zatim trgovina 25,5% te usluge 23,1% i građevinarstvo 8 odsto.

Posmatrano po veličini preduzeća kod industrijskih djelatnosti, građevinarstva i usluga, najveći udio (50% i više) u svim varijablama imaju srednja i velika preduzeća, dok je u području trgovine najveći udio malih preduzeća.

Sljedeće godine očekuje se lavina stečaja u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik