Daily Mail: Sveti Stefan je najbliže mjesto raju

Bez autora
Dec 30 2015

Britanski Daily Mail predstavio je Crnu Goru u svojoj reportaži, navodeći da je “balkanska ljepotica" i da je Sofija Loren na crnogorskom primorju provodila svoja ljeta. Thomas W. Hodgkinson smatra da je Crna Gora jeftinija i sa manjim gužvama nego francuska rivijera i da "zna kako da bude glamurozna". Kad je riječ o luksuzu, Crna Gora ima mnogo toga da ponudi. Zatekao sam sebe kako zadivljeno gledam u odmaralište Sveti Stefan, koje je blizu raju baš onoliko koliko je raju moguće približiti se, a da se ne napusti materijalni svijet. Riječ je o bivšem ribarskom naselju koje sačinjava grupa kuća na stijeni, usidrena sa kopnom.

Daily Mail: Sveti Stefan je najbliže mjesto rajuBritanski Daily Mail predstavio je Crnu Goru u svojoj reportaži, navodeći da je “balkanska ljepotica" i da je Sofija Loren na crnogorskom primorju provodila svoja ljeta. Thomas W. Hodgkinson smatra da je Crna Gora jeftinija i sa manjim gužvama nego francuska rivijera i da "zna kako da bude glamurozna".

"Kad je riječ o luksuzu, Crna Gora ima mnogo toga da ponudi. Zatekao sam sebe kako zadivljeno gledam u odmaralište Sveti Stefan, koje je blizu raju baš onoliko koliko je raju moguće približiti se, a da se ne napusti materijalni svijet. Riječ je o bivšem ribarskom naselju koje sačinjava grupa kuća na stijeni, usidrena sa kopnom", napisao je Hodžkinson, navodeći da je filmska zvij ezda Sofija Loren bila redovan gost tokom šezdesetih.

Autor reportaže se pita zašto, kad je tako prelijepa, Crna Gora nije poznata širom svijeta.

"Iz dva razloga. Prvo, balkanski ratovi tokom devedesetih otjerali su turiste. Drugo, država je i dalje mlada. Proglasila je nezavisnost tek 2006, što znači da nije imala dovoljno vremena da se razvija kao posebna turistička destinacija. Ali radi na ovome punom parom", poručuje Hodžkinson.

On navodi da je došlo do priliva novca i izgradnje luksuznih objekata, kao što je Porto Montenegro, luka napravljena za superbogate i za njihove superjahte.

"Preporučujem noćenje u hotelu Regent, ali samo pod uslovom da novac nije problem. Za one koji su u potrazi za pristupačnijim odmorom, Boka Kotorska je neprocjenljivi dragulj koji sija za džabe, veliki fjord okružen granitnim brdima. U najudaljenijem dijelu zaliva nalazi se mali, srednjovjekovni grad Kotor, čija slika reflektovana u vodi, sa zamkom Sveti Ivan iznad grada, predstavlja jednu od magičnijih znamenitosti Evrope", piše Hodžkinson.

On smatra da, kada je riječ o bogatstvu i ljepoti, Crna Gora stoji visoko.

"Ako ste puni energije i snage, zaputite se ka dvorcu Sveti Ivan, a ako ste raspoloženi za opuštajući izlet, iznajmite čamac ili brodić i zaputite se ka ostrvu Gospa od Škrpjela. Crna Gora je tako mala da ste uvijek, ma gdje bili u njoj, udaljeni oko dva sata od bilo kojeg njenog kraja. Na sjeveru je ski odmaralište na planini Durmitor, a na krajnjem jugu pješčane plaže Ulcinja, među kojima i Velika Plaža, jedna od najdužih plaža Evrope", piše on.       

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik