Autoput u roku, cesta do Gusinja 2016.

Bez autora
Dec 30 2015

Ministar pomorstva i saobraćaja uvjeren je da će se najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, autoput Bar-Boljare, biti realizovan u ugovorenom roku. On je rekao da je na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare do sada je angažovano 35 domaćih preduzeća i taj broj se stalno povećava. On je na godišnjoj konferenciji resora na čijem je čelu govorio o projektima koji su urađeni u godini na izmaku, kao i o planovima za 2016. godinu. Prema njegovim riječima, oblast saobraćaja je bila u fokusu pažnje crnogorske javnosti u godini na izmaku.

Autoput u roku, cesta do Gusinja 2016.Ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović uvjeren je da će se najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, autoput Bar-Boljare, biti realizovan u ugovorenom roku. On je rekao da je na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare do sada je angažovano 35 domaćih preduzeća i taj broj se stalno povećava.

Brajović je na godišnjoj konferenciji resora na čijem je čelu govorio o projektima koji su urađeni u godini na izmaku, kao i o planovima za 2016. godinu.

Prema njegovim riječima, oblast saobraćaja je bila u fokusu pažnje crnogorske javnosti u godini na izmaku.

"Ne samo zbog činjenice da smo ušli u realizaciju projekta kapitalne investicije autoputa Bar-Boljare, mi ozbiljno radimo na pripremanju dokumentacije za naredne dionice ovog autoputa, ali i na planiranju ostalih projekata, kao što su jadransko-jonski autoput, primorska varijanta, koja u sebi sadrži zaobilaznice većih crnogorskih primorskih gradova“, kazao je Brajović.

Govoreći o urađenom u 2015. godini, Brajović je istakao da su "državni putevi i autoput bili pod posebnom pažnjom".

"Podsjećam, 11. maja su počeli radovi na autoputu Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo. Krajnji rok za završetak ove dionice je 11. maj 2019. godine. Imajući u vidu renome kompanija CCCC i CRBC, koje izvode radove na autoputu, vjerujem da će se projekat realizovati na ugovoreni način i u ugovorenom roku. Kada su u pitanju državni putevi, u godini za nama započeto je ili završeno 17 puteva. Takođe, završene su tri raskrsnice, dok je jedna započeta sa izgradnjom. Završeni su ili su u toku radovi na pet klizišta", istakao je Brajović.

Da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva radilo dobar posao, pokazuje i otvaranje dva pregovaračka poglavlja sa EU, kazao je Brajović.

"Otvorili smo poglavlje 21, transevropske mreže i poglavlje 14, saobraćajna politika. To smatram uspjehom", rekao je Brajović.

Na pitanje kada očekuje završetak puta Gusinje-Podgorica, koji najvećim dijelom prelazi preko teritorije Albanije, Brajović je kazao da "po tvrdnjama ljudi iz Ministarstva saobraćaja Albanije, taj put treba da se završi do kraja 2016. godine".

"To je ogroman posao, pa i ako bude u 2017. godini, to bi bilo izvanredno. Taj putni pravac će udaljenost između Podgorice i Gusinja, koja sada iznosi 192 kilometra da skrati na 70 kilometara. Taj put će imati projektnu brzinu od 50 kilometara na čas, ali će svakako da bude izvanredan put, vrlo interesantan. Izvođači u Albaniji su mi rekli da će taj put biti završen do kraja 2016. godine. Nisam siguran, ali ako bude u 2017. godini, biću prezadovoljan, a siguran sam i građani Crne Gore i Albanije", rekao je danas Brajović.

Kada je u pitanju vazdušni saobraćaj, JP "Aerodromi Crne Gore" su 2015. godini ostvarili rast u prometu putnika od dva odsto i u broju opsluženih vazduhoplova od četiri odsto u odnosu na 2014. godinu.

"Ovo je i apsolutni rekord u broju opsluženih putnika i vazduhoplova od kako postoji ova kompanija", istakao je Brajović.

Za prvih 11 mjeseci 2015. godine, usluge Željeznice Crne Gore koristilo je 1.096.546 putnika u lokalnom saobraćaju, što je za 9,12 odsto više nego u 2014. godini.

"Broj putnika u međunarodnom prevozu je u 2015. godini iznosio 155.148, što je 43 odsto više u odnosu na 2014. godinu", istakao je Brajović.

On je ponovio da ograničenje za uvoz korišćenih vozila dalje ostaje standard EURO 3, a što se tiče uvoza novih vozila, ograničenje ostaje EURO 5.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik