Struja neće poskupeti od 1. maja

Bez autora
Dec 30 2015

Ministar rudarstva i energetike kaže da električna energija u Srbiji neće poskupeti od 1. maja naredne godine. On je rekao da nije tačna informacija o poskupljenju struje. Naveo je da ne postoji odluka, ni konkretan plan, za korekciju cena električne energije. Šta će se dešavati tokom godine zavisi od mnogo faktora, kretanja na tržištu, nestabilnosti, stepena naplate u EPS-u, ali odgovorno tvrdim da struja neće poskupeti od 1. maja. Istakao je da je energetski sistem Srbije i snabdevanje gasom u potpunosti stabilno i dodao da do sada nije potrošen nijedan kubni metar gasa iz "Banatskog Dvora" i da su sva skladišta puna.

Struja neće poskupeti od 1. majaMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da električna energija u Srbiji neće poskupeti od 1. maja naredne godine. Antić je novinarima rekao da nije tačna informacija o poskupljenju struje.

"Odgovorno tvrdim da nije tačno ono što ste mogli da čitate u medijima da će struja poskupeti od 1. maja", rekao je Antić novinarima. Naveo je da ne postoji odluka, ni konkretan plan, za korekciju cena električne energije.

"Šta će se dešavati tokom godine zavisi od mnogo faktora, kretanja na tržištu, nestabilnosti, stepena naplate u EPS-u, ali odgovorno tvrdim da struja neće poskupeti od 1. maja", rekao je Antić.

Istakao je da je energetski sistem Srbije i snabdevanje gasom u potpunosti stabilno i dodao da do sada nije potrošen nijedan kubni metar gasa iz "Banatskog Dvora" i da su sva skladišta puna.

Tokom februara plan reorganizacije "Resavice"

Antić je izjavio da bi tokom februara trebalo da bude urađen plan reorganizacije rudnika "Resavica", a da su u toku razgovori i definisanje restrukturiranja tog preduzeća. Istakao je da je situacija u "Resavici" veoma kompleksna i da problem tinja decenijama, a da se u ovom trenutku sa privatizacionim savetnikom, poslovodstvom i sindikatima definiše plan restrukturiranja.

"Imamo neke obrise, ostalo je da zaposleni u 'Resavici' naprave određene analize za svaki rudnik i jamu i procenjujem da ćemo tokom februara imati plan reorganizacije koji ćemo uputiti ministarstvima finansija i privrede", rekao je Antić. Dodao je i da će se o tome razgovarati sa predstavnicima međunarodnih institucija.

"Imam puno optimizma da ćemo naći neki put koji će 'Resavicu' izvući iz stanja u kojem se decenijama nalazi, ali ćemo svi morati da budemo odlučni i hrabri u donošenju odluka", rekao je Antić.

Preuzimanje akcija učiniće EMS profitabilnijim

Preuzimanje akcija "Crnogorskog elektroprenosnog sistema" a. d. učiniće "Elektromrežu Srbije" profitabilnijom kompanijom, a Srbiju regionalnim liderom u toj oblasti, izjavio je Antić.

"Bez sumnje sva elektroprenosna preduzeća u regionu su profitabilne kompanije. Preuzimanje akcija će uvećati profit i značaj EMS-a, a u strateškom smislu postajemo ne samo deo panevropskog koridora već i regionalni lider", rekao je Antić.

U izjavi novinarima naveo je da je Vlada dala saglasnost na tu poslovnu odluku EMS-a polazeći od činjenica da Srbija treba da širi svoj uticaj u energetskom sektoru u ovom delu Evrope.

Antić je dodao i da Srbija ima ozbiljne planove o saradnji sa svim zemljama u okruženju, a da je činjenica da EMS ima određeno vlasništvo u Crnoj Gori značajan strateški korak.

"Elektromreža Srbije" kupila je juče na Montenegro berzi više od 10 odsto akcija "Crnogorskog elektroprenosnog sistema" a. d., čija je vrednost veća od 13,9 miliona evra. Kupovinom tog udela "Elektromreža Srbije" dobiće mesto u Odboru direktora "Crnogorskog elektroprenosnog sistema" i imaće pravo na dividendu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik