Autonomne trgovinske mjere nisu produžene: Nema više bescarinskog izvoza voća i povrća

Bez autora
Jan 03 2016

Evropska unija je odlučila da ne produžava autonomne trgovinske mjere BiH zbog toga što BiH još nije dogovorila adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju između BiH i EU nakon ulaska Hrvatske u Uniju.EU traži da se primjeni princip tradicionalne trgovine, što je za BiH do sada bilo neprihvatljivo. Bh. proizvođači su zbog ATM-a imali povlasticu u vidu izvoza određene robe na tržište EU bez plaćanja carina, a od danas važe carine za određene vrste voća i povrća koje su propisane SSP-om.

Autonomne trgovinske mjere nisu produžene: Nema više bescarinskog izvoza voća i povrćaEvropska unija je odlučila da ne produžava autonomne trgovinske mjere BiH zbog toga što BiH još nije dogovorila adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju između BiH i EU nakon ulaska Hrvatske u Uniju. Podsjetimo, EU traži da se primjeni princip tradicionalne trgovine, što je za BiH do sada bilo neprihvatljivo.

Bh. proizvođači su zbog ATM-a imali povlasticu u vidu izvoza određene robe na tržište EU bez plaćanja carina, a od danas važe carine za određene vrste voća i povrća koje su propisane SSP-om. ATM je omogućavao bescarinski izvoz paradajza, krastavaca, stolnog grožđa, jabuka, krušaka, marelica, nektarina, višanja i šljiva.

Sastanak

Sastanak pregovaračkog tima BiH sa kolegama iz EU o prilagodbi trgovinskog dijela SSP-a biće održan 13. januara 2016. u Bruxellesu. Neprodužavanje ATM nije konačno, tako da se može desiti da EU, ukoliko bude zadovoljna ishodom sastanka, ponovo uvede ATM za BiH. No, do tada će izvoz voća i povrća biti opterećen carinama.

- Uvođenje carina za nas znači smrtnu presudu. Mislim da je to nešto najgore što se može desiti voćarima. U prvim danima ove godine ćemo tražiti i sastanak u Vijeću ministara. To  znači da stvarno nećemo moći da opstanemo pored tako jake konkurencije i jakih subvencija koje dobijaju proizvođači u zemljama EU, kazao je za Oslobođenje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Kako su kazali iz Vanjskotrgovinske komore BiH, još je neizvjesno da li će carine bi na snazi u periodu kada voće koje BiH ima bude u fazi sazrijevanja i plasiranja na tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik