Poreske olakšice i za male firme

Bez autora
Jan 03 2016

Među zakonskim izmenama koje su uoči Nove godine usvojili poslanici, dve omogućavaju da ove i naredne godine, poreske olakšice za zapošljavanje radnika imaju i mala preduzeća i preduzetnici – po još povoljnijim uslovima nego velika preduzeća.Maksimalnu olakšicu od 75 odsto ranije su imale firme koje zaposle 100 radnika, a sada, na toliko poresko rasterećenje mogu da računaju i mala preduzeća – ako zaposle samo dva radnika.

Poreske olakšice i za male firmeMeđu zakonskim izmenama koje su uoči Nove godine usvojili poslanici, dve omogućavaju da ove i naredne godine, poreske olakšice za zapošljavanje radnika imaju i mala preduzeća i preduzetnici – po još povoljnijim uslovima nego velika preduzeća. Maksimalnu olakšicu od 75 odsto ranije su imale firme koje zaposle 100 radnika, a sada, na toliko poresko rasterećenje mogu da računaju i mala preduzeća – ako zaposle samo dva radnika.

Svega osmoro zaposlenih ima požeška livnica i već deceniju bori se za mesto na domaćem i tržištu nekoliko evropskih zemalja. Od ove godine njihovi odlivci stižu i na američko tržište. Ispostavilo se da su im novi radnici neophodni u pravi čas.

"Naša firma je planirala da u 2016. godini zaposli bar dva nova radnika ali s obzirom na ove zakonske izmene i to umanjenje stvorila se mogućnost da zaposlimo i trećeg radnika", kaže Vladimir Pavlović iz Valjaonice aluminijuma "Solidus" u Požegi.

Broj zaposlenih poslednjeg dana oktobra, presek je od kojeg se računa rast zapošljavanja. Ako u međuvremenu otpuste radnike, olakšice nema, ali se ona vraća, čim za dva zaposlena premaše oktobarsko brojno stanje.

"Godina 2016. biće godina preduzetništva i jako je važno da se podstakne zapošljavanje", kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća.

Za 25.000 dinara koje isplati radniku, poslodavac državi daje više od 15.000 dinara. Uz olakšicu za poreze i doprinose od 75 odsto za najmanje dva novozaposlena radnika, poslodavcu se vraća nešto manje od 12.000 dinara i njegov izdatak prema državi pada na oko 3.000 dinara.

Poznavaoci tvrde da će malim firmama koje po pravilu nemaju pravnike veliki problem biti administrativni posao oko zahteva za vraćanje novca.

"Poreska politika na nivou države mora biti prilagođena realnoj platežnoj mogućnosti privrede, privrednih subjekata, tako da ako se bude išlo u dalje rasterećenje parafiskalnih nameta i poboljšanje mogućnosti za kredite ova mera mogla bi da bude značajna", kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Prema poslednjim istraživanjima Mreže za poslovnu podršku, u 2015. godini tek svaka 24 firma razmišljala je da poveća broj zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik