Rasprava o dozvoli za gradnju „Hidroelektrane Janjići“

Bez autora
Jan 04 2016

Prošlojesenje najave bh. političara da će u ovoj godini biti i zamašnih investicija izgleda da imaju svoj osnov. Federalno ministarsto okoliša i turizma objavilo je javni poziv stanovništvu, svim zainteresovanim subjektima i nevladinim organizacijama da uzmu učešće u javnoj rapravi ocjene ocjene „Studije o procjeni utjecaja na okoliš“ u postupku izdavanja okolinske dozvole za gradnju „Hidroelektrane Janjići“ na rijeci Bosni kod Zenice. Vrijedno je istaknuti da ideja o konkretnom pokretanju aktivnosti na iskorištavanju hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne napokon dobila svoj zamah i, nakon završetka planskih aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane Vranduk, možemo se nadati i novom proizvodnom objektu ekološki čiste energije iz obnovljivih izvora.

Rasprava o dozvoli za gradnju „Hidroelektrane Janjići“Prošlojesenje najave bh. političara da će u ovoj godini biti i zamašnih investicija izgleda da imaju svoj osnov.

Federalno ministarsto okoliša i turizma objavilo je javni poziv stanovništvu, svim zainteresovanim subjektima i nevladinim organizacijama da uzmu učešće u javnoj rapravi ocjene ocjene „Studije o procjeni utjecaja na okoliš“ u postupku izdavanja okolinske dozvole za gradnju „Hidroelektrane Janjići“ na rijeci Bosni kod Zenice, javlja Zeda.

Vrijedno je istaknuti da ideja o konkretnom pokretanju aktivnosti na iskorištavanju hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne napokon dobila svoj zamah i, nakon završetka planskih aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane Vranduk, možemo se nadati i novom proizvodnom objektu ekološki čiste energije iz obnovljivih izvora.

Sliv rijeke Bosne u većem dijelu ima mogućnosti za gradnju nekoliko hidroelektrana i one bi u najvećem dijelu koristile hidroenergetski potencijal voda koje u najvećem dijelu svog toka predstavljaju tzv. „industrijsku rijeku“ zbog višegodišnje eksploatacije od strane prljave industrije.

Istovremeno s gradnjom hidrocentrala na rijeci Bosni dobit će se dobar sustav kojim će se moći efikasno kontrolirati vodostaji i spriječavati velike poplave i štete, kakve smo imali tijekom 2014.godine. Da smo tada imali ove dvije hidroelektrane štete na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja, Doboja, Šamca i drugih mjesta bile bi znatno manje, jer bi se mogao kontrolirati vodostaj.

Javna rasprava o „Studiju o procjeni utjecaja na okoliš“ za izdavanje dozvola za gradnju HR Janjići zakazana je za 15. siječnja u protorijama osnovne škole „Enver Čolaković“ u naselju Janjići s početkom u 10 sati. Na raspravi će se prezentirati zakonska osnova u postupku izdavanja okolinske dozvole, najavljena Studija, a zatim će se raspravljati o prezentiranim dokumentima.

Sve primjedbe i sugestije na predloženu „Studiju o procjeni utjecaja na okoliš“ za izdavanje dozvola za gradnju HR Janjići svi zainteresirani subjekti mogu dostaviti tijekom ovog mjeseca u nadležno ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik