Intenziviraće se pregovori za drugi blok TE Pljevlja

Bez autora
Jan 05 2016

Vlada će odmah poslije novogodišnjih praznika intenzivirati pregovore sa Češkom eksportnom bankom u pogledu dogovora oko finalizacije finansijskih uslova za realizaciju projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja. Ako u međuvremenu, sve dok ne potpišemo ugovor sa Češkom eksportnom bankom, italijanska kompanija A2A predloži neko drugo, za nas prihvatljivo rješenje, spremni smo na dalju saradnju sa njima. Vlada više od godinu i po vodi strpljive pregovore sa A2A u vezi nastavka daljeg partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Intenziviraće se pregovori za drugi blok TE PljevljaVlada će odmah poslije novogodišnjih praznika intenzivirati pregovore sa Češkom eksportnom bankom u pogledu dogovora oko finalizacije finansijskih uslova za realizaciju projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopštio je vicepremijer Vujica Lazović.

"Ako u međuvremenu, sve dok ne potpišemo ugovor sa Češkom eksportnom bankom, italijanska kompanija A2A predloži neko drugo, za nas prihvatljivo rješenje, spremni smo na dalju saradnju sa njima", kazao je Lazović u intervjuu agenciji Mina-biznis.

On je naveo da Vlada više od godinu i po vodi strpljive pregovore sa A2A u vezi nastavka daljeg partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

"Namjera nam je da sačuvamo to partnerstvo, ali ne na uštrb naših strateških interesa, a jedan od tih interesa je i izgradnja drugog bloka TE Pljevlja. To je naš strateški interes iz ekonomskih, pa time i razvojnih razloga kao i iz energetskih pa time i bezbjedonosnih razloga. I sigurno je da ćemo pristupiti realizaciji tog projekta", rekao je Lazović. On je dodao da bi Vlada to voljela da radi sa italijanskim partnerima.

"Ako ne, onda ćemo to raditi sami", poručio je Lazović.

Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, čija izgradnja košta 338,5 miliona eura, dok bi godišnja proizvodnja bila 1,6 hiljada gigavat sati (GWh). Škoda Praha, kao izvođač radova, prema tenderu je dužna da obezbijedi investitoru izgradnje drugog bloka kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije.

Lazović je saopštio da je crnogorska ekonomija ušla u zonu kontinuiranog ekonomskog rasta, koji će se, kako je dodao, nastavljati iz godine u godinu.

"Na taj način će biti generisana nova radna mjesta, a time će biti i obezbijeđen rast životnog standarda. Taj rast može poremetiti jedino politička nestabilnost u zemlji, dalje zaustavljanje razvojnih projekata odnosno dominacija populističke politike na uštrb progresa", smatra Lazović.

On je dodao da se nada da se takav, negativni scenario, neće desiti i da će i ovu, kao i naredne godine, obilježiti stope rasta veće od četiri odsto i da će Crna Gora nastaviti da i u ekonomskom smislu bude sve bliža zemljama Evropske unije (EU).

Komentarišući to što Centralna i Svjetska banka vrlo često u svojim izvještajima sugerišu Crnoj Gori da obrati pažnju na nivo javnog duga i dinamiku njegovog rasta, Lazović je kazao da on jeste jedan od parametara kvaliteta neke ekonomije.

"Ali i to ne mora da znači što veći dug to lošija ekonomija. Danas su najrazvijenije zemlje istovremeno i najzaduženije sa učešćem javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) od preko 80 odsto, kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačka, Francuska, pa sve do preko 200 odsto, kao što je Japan", naveo je Lazović.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori učešće javnog duga u BDP-u nešto iznad 60 odsto. Lazović smatra da dug sam po sebi nije problem, ako se iz ekonomskog rasta on može servisirati, što će Crna Gora, kako tvrdi, ako nastavi sa ovim stopama rasta, biti u prilici.

"To ne mogu shvatiti oni pojedinci i krugovi koji su već pokazali svoju opstrukciju prema razvojnim projektima, zato računajući na političke poene svakodnevno plaše javnost lamentirajući na temu velikog duga, a i sami veoma često predlažući razne populističke zakone generisšći povećanje tekuće javne potrošnje", rekao je Lazović.

Vlada, kako je saopštio, budžetski deficit drži pod kontrolom. On je dodao da ne treba zaboraviti da su iz tog duga do sada realizovani mnogi projekti.

"Modernizovana je putna i željeznička infrastruktura, kupljena četiri broda, izgrađuju se vodovodni i sistemi za regulaciju čvrstog i tečnog otpada, izgrađena su energetska postrojenja i realizovani projekti energetske efikasnosti. Evo konačno se pristupa i izgradnji autoputa kao najvećeg infrastrukturnog projekta", rekao je Lazović.

On je, komentarišući to što je preduzeće Elektromreža Srbije kupilo oko deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kazao da su to bile akcije fondova i da sa njima država ne raspolaže.

"Oni su imali slobodu da je na tržištu prodaju kome hoće. Dobro je što je kupac kompanija iz branše, što je i potvrda da svi već u regionu pa i šire, računaju da Crna Gora postavljanjem podmorskog kabla i izgradnjom novih objekta postoje značajan energetski hub (energetsko središte) u ovom dijelu Evrope", ocijenio je Lazović.

On je kazao da se time potvrđuje ispravnost Vladine politike u toj oblasti.

"Normalno, vodićemo računa da u CGES-u i EPCG-u sačuvamo dominantnu poziciju države, a svi respektabilni partneri su dobrodošli", zaključio je Lazović.    

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik