Stečaj otvoren u 520 kompanija

Bez autora
Jan 09 2016

Privredni sud Crne Gore u prošloj godini je uveo stečaj u 520 kompanija, saopštio je njegov predjsednik. On je ocijenio da porast otvorenih stečajnih postupaka nije nužno odraz loše finansijske situacije u zemlji, kao i da u godini koja je pred nama treba posebno raditi na edukaciji stečajnih upravnika. On je saopštio da je u 2015. godini nad 520 društava otvoren stečaj. Prema njegovim riječima, postoji blaga tendecija rasta kada je u pitanju broj stečajnih postupaka. Međutim, porast broja stečajnih postupaka, ne mora se uvijek gledati kao odraz loše finansijske situacije u zemlji, niti da stečaj predstavlja likvidaciju dužnika i njegovo gašenje, odnosno nestajanje iz privrednog.

Stečaj otvoren u 520 kompanijaPrivredni sud Crne Gore u prošloj godini je uveo stečaj u 520 kompanija, saopštio je njegov predjsednik Blažo Jovanić. On je ocijenio da porast otvorenih stečajnih postupaka nije nužno odraz loše finansijske situacije u zemlji, kao i da u godini koja je pred nama treba posebno raditi na edukaciji stečajnih upravnika.

Jovanić je u intervjuu za Dnevne novine saopštio da je u 2015. godini nad 520 društava otvoren stečaj. Prema njegovim riječima, postoji blaga tendecija rasta kada je u pitanju broj stečajnih postupaka.

"Međutim, porast broja stečajnih postupaka, ne mora se uvijek gledati kao odraz loše finansijske situacije u zemlji, niti da stečaj predstavlja likvidaciju dužnika i njegovo gašenje, odnosno nestajanje iz privrednog. Naime, stečaj osim što ima za cilj namirenje povjerilaca, isto tako ima i mogućnost oporavka stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, kao i kroz prodaju imovine u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja", ističe Jovanić.

On kaže i da ne možemo o stečaju govoriti u isključivo negativnoj konotaciji.

"Ako se uzme u obzir da se postupak reorganizacije sprovodi u nekoliko većih privrednih društava, dok se u jednom broju društava proizvodnja nastavila sa novim vlasnikom koji je kupio imovinu stečajnog dužnika, onda mislim da ne možemo govoriti o negativnoj konotaciji stečaja", objasnio je on.

Jovanić je podsjetio da je u Jadranskom brodogradilištu Bijela otvoren stečajni postupak 30. juna, a kako nije bilo izjave o namjeri za reorganizaciju, u stečajnom dužniku je proglašeno bankrostvo.

"U dužniku je sada i do daljnjeg, u toku proizvodni proces po odobrenju suda, svi radnici stečajnog dužnika su angažovani na određeno vrijeme, jer je neophodno završiti remonte na objektima koji su bili u radu u vrijeme otvaranja stečajnog postupka. Sam stečajni postupak izuzetno je kompleksan i složen. Ipak, i pored toga mišljenja sam da se postupak sprovodi na veoma kvalitetan i efikasan način i za očekivati je da u najskorijem periodu stečajna uprava počne sa unovčenjem stečajne mase i postupkom namirenja povjerilaca", dodao je Jovanić.

Navodi da je rad stečajnih upravnika kvalitetan i dobar.

"Treba imati u vidu, da je uloga stečajnog upravnika, naročito u složenim sudskim postupcima veoma kompleksna i odgovorna, da zahtijeva veliki trud i napor, a imajući u vidu obaveze koje stečajni upravnik ima u jednom sudskom postupku, njegova ovlašćenja, dužnosti i odgovornosti, moram ukazati i stručnoj i laičkoj javnosti da se radi o kompleksnom i odgovornom poslu", poručio je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik