Od turizma 800 miliona eura

Bez autora
Jan 09 2016

Od turizma se u čitavoj prošloj godini očekuje prihod od oko 800 miliona eura, kao i 1,75 miliona turista, 15 odsto više u odnosu na 2014, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma. On je kazao da u Ministarstvu očekuju i preko 11 miliona noćenja. Cijenim da je važno naglasiti da taj trend rasta nije bio fokusiran isključivo na sezonu, već je nastavljen u post sezoni. Samo u oktobru ostvareno je povećanje u broju turista od 7,14 odsto, odnosno 16,15 odsto kada je riječ o ostvarenim noćenjima. Dakle, neke od glavnih karakteristika perioda za nama bile su, kako povećanje prometa, tako i produžena sezona.

Od turizma 800 miliona euraOd turizma se u čitavoj prošloj godini očekuje prihod od oko 800 miliona eura, kao i 1,75 miliona turista, 15 odsto više u odnosu na 2014, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović. On je kazao da u Ministarstvu očekuju i preko 11 miliona noćenja.

„Cijenim da je važno naglasiti da taj trend rasta nije bio fokusiran isključivo na sezonu, već je nastavljen u post sezoni. Samo u oktobru ostvareno je povećanje u broju turista od 7,14 odsto, odnosno 16,15 odsto kada je riječ o ostvarenim noćenjima. Dakle, neke od glavnih karakteristika perioda za nama bile su, kako povećanje prometa, tako i produžena sezona“, rekao je Gvozdenović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je rekao da fokus nije bio isključivo na primorje i sunce i more koncept, pa su od početka prošle godine do novembra Naconalni parkovi zabilježili povećanje broja posjetilaca od čak 30 odsto.

„Ove brojke su pokazatelj izuzetnih napora na promociji i unaprijeđenju ponude. Stoga moram napomenuti i da smo prošle godine od Lonely Planeta dobili veliko priznanje, kada se Kotor našao na prvom mjestu liste deset gradova koje treba posjetiti tokom ove godine“, saopštio je Gvozdenović.

O low cost kompanijama

Prethodnih godina tu nagradu su dobili Vašington, Pariz, San Francisko, London i Njujork.

Gvozdenović je kazao da će i dalje među prioritetima Ministarstva biti bolje povezivanje sa, između ostalog, zapadnom i centralnom Evropom i Skandinavijom.

"Ryanair i dalje leti ka Briselu i Londonu, a najavljeni dolazak EasyJet-a sa letovima ka Mančesteru i Londonu u ovoj godini je takođe od velikog značaja. U toku su razgovori sa nekoliko zainteresovanih avio kompanija sa Bliskog Istoka uključujući Fly Dubai, sa istim ciljem, i njihovi konačni rezultati biće poznati u predstojećem periodu", naveo je Gvozdenović.

On je podsjetio da je značajno unaprijeđen vizni režim, dok poseban predmet pažnje čini i infrastrukturni razvoj aerodroma.

“Već sam saopštavao da se, prema analizama Svjetskog savjeta za putovanja turizam, očekuje da će turistički dolasci na Mediteranu ostvariti rast od oko deset miliona novih dolazaka godišnje do 2030. godine, pa imamo šansu koju treba pametno iskoristiti, vodeći razvoj Crne Gore kao turističke destinacije ka visokom kvalitetu smještaja i usluge, diversifikovane ponude i dobre povezanosti”, ocijenio je Gvozdenović.

Komentarišući očekivanja od ovogodišnje zimske turističke sezone, Gvozdenović je rekao da su uloženi značajni napori da se obezbijedi da što veći broj ski centara bude u funkciji.

„Tako će turisti ove godine imati na raspolaganju Savin kuk i Javorovaču na Žabljaku, Kolašin 1450 u Kolašinu, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama. Osim skijališta, postoje i baby liftovi i to na Ivanovim Koritima, u blizini Šavnika, Mojkovcu, Bijelom Polju i Žabljaku“, kazao je Gvozdenović.
On je rekao da se zimska turistička sezona često pogrešno identifikuje sa dva S - Snow, Skiing.

„Jedan od naših strateških ciljeva je upravo da komplemetarni sadržaji pruže što veću nezavisnost ugostiteljima i hotelijerima od vremenskih prilika, ali budu i kvalitetna dopuna ponudi i u prilikama kada ima snijega“, objasnio je Gvozdenović.

Podsticati povoljne kredite za turizam

Jedan od dobrih primjera je, kako je ocijenio, Ski centar Vučje sa svojim festivalskom manifestacijom Snow dance.

„Upravo zato ćemo se u narednom djelovanju koncentrisati na razvoj programa podsticaja pri gradnji komplementarnih sadržaja. Istovremeno, kako turistička ponuda mora biti bogatija i brojnim manifestacijama i događajima u toku, ali i van sezone, planirano je da značajna sredstva budu opredijeljena za podršku manifestacijama, prije svega u periodu pred i poslije glavne turističke sezone“, saopštio je Gvozdenović.

On je rekao da je u dijelu produženja sezone, novina za škole i za ugostitelje organizovanje ski škola tokom februara i marta na Žabljaku, Kolašinu, Vučju i Ivanovim Koritima, a biće, kako je najavio, pojačan i inspekcijski nadzor tokom sezone.

„Važan element podrške jeste podsticanje finansijskih institucija da definišu povoljne kreditne fondove za turistička preduzeća, što bi turističkim poslenicima omogućilo definisanje ponude po sniženim cijenama“, smatra Gvozdenović.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima na sjeveru, on je dodao da jedan od mogućih modela i pravaca djelovanja taj da se kapaciteti koji trenutno nijesu u funkciji daju na upravljanje hotelskim preduzećima, koja imaju mogućnosti da organizju rad tih objekata.

„Na kraju, već pomenuti planirani razvoj turističkih zona u sjevernom regionu može predstavljati ozbiljnu šansu za dinamičniji razvoj ovog dijela Crne Gore. Preduslovi za formiranje turističkih zona su izmjene i dopune Zakona o turizmu, kao i obezbjeđivanje adekvatne podrške iz budžeta Crne Gore“, rekao je Gvozdenović.

On je podsjetio da su prošle godine počeli građevinski radovi na izgradnji objekata u okviru turističkog naselja Luštica Bay.

"Luštica Development je u pregovorima sa nekoliko hotelskih operatora i planirano je da izgradnja prvog hotela u sklopu kompleksa počne u prvim mjesecima ove godine. U intenzivnoj smo komunikaciji sa investitorom i u cilju ubrzanja izgradnje golf terena", saopštio je Gvozdenović.

On je dodao da je tokom prošle godine izdata i prva građevinska dozvola za izgradnju objekata naselja Portonovi u Kumboru, a renomirana italijanska kompanija Impresa Pizzarotti izabrana za glavnog izvođača radova.

Investicije...

"Očekuje se da će ubrzo početi i radovi na izgradnji hotelskog kompleksa One and Only, a počeli su i radovi na izgradnji marine. Vrijedno je podsjetiti da će ovo biti prvi One and Only hotel u Evropi, koji je od izuzetnog značaja i za dalju promociju našeg turističkog proizvoda i privlačenje renomiranih investitora", ocijenio je Gvozdenović.
Porto Montenegro projekat, sa luksuznim Regent hotelom, koji je samo u posljednih godinu i po zaslužio 17 međunarodnih nagrada i u kome je boravilo skoro deset hiljada turista, prema riječima Gvozdenovića već ima sopsteni život na domaćoj i međunarodnoj turističkoj sceni.

„Prema podacima kompanije Adriatic Marinas, ukupna dosadašnja ulaganja procjenjuju se na blizu 420 miliona EUR, a ukupan broj zaposlenih u prošloj godini, uključujući sezonske radnike, je blizu 1,4 hiljade. I ovaj projekat ukazuje da Crna Gora vodi dobru politiku, koja se oslanja na povoljan poslovni ambijent i vrhunski kvalitet turističke ponude naše zemlje“, naveo je Gvozdenović.

On je podsjetio da je Ministarstvo pokrenulo i niz projekata koji za cilj imaju uspješnu valorizaciju prostora obuhvaćenog prostornim planom za Bjelasicu i Komove, a kao prioritet je označen razvoj dva skijališta, Kolašin 1600 i Cmiljača u Bijelom Polju.

Gvozdenović je dodao da su opredijeljena sredstva za njihov razvoj.

Takođe, Vlada je, kako je kazao, kapitalnim budžetom opredijelila sredstva za razvoj postojećih i novih skijališta, sa akcentom na Žarski, Savin Kuk i Hajlu.

„Sa sviješću o potrebi daljeg povećanja napora na valorizaciji sjevera, radimo na razvijanju posebnih turističkih zona u kojima će se, politikom podsticaja obezbijediti infrastruktura neophodna za razvoj turističkih sadržaja“, rekao je Gvozdenović.

Realizacija navedenog, kao i projekat izgradnje autoputa, kako je ocijenio, važan su preduslov obezbijeđivanja fizibilnosti projekata u tom dijelu zemje.

„Sasvim je očekivano da, u velikom broju investicionih ugovora, postoje oni čija se realizacija, zbog internih ili eksternih okolnosti, ne realizuje planiranom dinamikom. Naša uloga tu je da ubrzamo procese ukoliko je to moguće, ili ih okončamo ukoliko nije, i to na način koji će, u maksimalnoj mogućoj mjeri, umanjiti negativne efekte”, saopštio je Gvozdenović.

Unaprijediće aviodostupnost

On je dodao da se planiranom dinamikom realizuju neke od najvećih investicija u turizmu.

“U toku su i javni pozivi za niz turističkih projekata i cijenim da zaista možemo biti zadovoljni postignutim. Pritom, naravno, moramo imati u vidu da razvoj i konkurentnost jačaju ili slabe, u zavisnosti od toga da li sve relevantne strane daju puni doprinos ovim procesima“, rekao je Gvozdenvić.

Kada je riječ o aktivnostima Ministarstva u sektoru turizma u ovoj godini, Gvozdenović je rekao da je nadzor i kontrola privatizacionih ugovora jedan od važnih segmenata generisanja kvaliteta u toj oblasti.

“Sa ciljem daljeg poboljšanja infrastrukture i kvalitetne pripreme sezona, planiramo pripremu predloga modela za formiranje akcionarskog društva “Skijališta” Crne Gore”, kazao je Gvozdenović.

U okviru aktivnosti na planu unaprijeđenja aviodostupnosti, on je kazao da je već najavljen dolazak britanske kompanije EasyJet.

“Na osnovu ostvarenih komunikacija sa više zainteresovanih avio kompanija i turoperatora, tokom ove godine za očekivati je i uvođenje novih avio linija prema tržištima centralne, zapadne i sjeverne Evrope, kao i Izraela i država Bliskog Istoka”, naveo je Gvozdenović.

On je rekao da se u ovoj godini očekuje i veliki posao na daljem unaprijeđenju poslovnog amabijenta kroz izmjene i dopune relevantnih zakona iz oblasti turizma, ugostiteljstva, kao i izgradnje objekata.

»Ono što bih izdvojio jeste očekivanje usvajanja novog zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Uvjeren sam da ćemo njime stvoriti odličnu osnovu za dalje unapređenje biznis okruženja, ali ono na šta smo stavili akcenat ovim izmjenama jeste i vizuelno uređenje i uklopljenost objekata u prostor«, smatra Gvozdenović.

On je dodao da je predviđena i apsolutna transparentnost procesa u planiranju, projektovanju i građenju, s obzirom da će svi planski dokumenti, urbanističko-tehnički uslovi i dozvole, kao i izvještaji o reviziji planskih dokumenata, biti javni.

»Za nas važno pitanje koje će biti tretirano ovim zakonom i koje zahtijeva značajno unapređenje jeste pristup objektima u javnoj upotrebi osoba smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom«, kazao je Gvozdenović.

On je objasnio da je pomenutim izmjenama zakona predviđeno i uvođenje elektronskog sistema u procesu planiranja i građenja objekata, koji bi omogućio praćenje cjelokupnog procesa, ali i smanenje vremena izdavanja dozvola za polovinu u odnosu na dosadašnji rok.

“Naravno, rad na usvajanju planske dokumentacije preduslov je kvalitetne valorizacije prostora i to pitanje ćemo takođe ozbiljno i posvećeno tretirati”, dodao je Gvozdenović.

On je kazao da se ove odine planira nastavak realizacije brojnih projekata u životnoj sredini i klimatskim promjenama.

»Ove godine očekujemo završetak i puštanje u funkciju značajnog broja projekata koji se odnose izgradnju kanalizacionih mreža, postrojenja za tretman otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja«, saopštio je Gvozdenović.

On je rekao i da se zaštita ulcinjske Solane, kao posebno vrijednog ekosistema u evropskim razmjerama, očekuje kroz ostvarivanje formalne zaštite na međunarodnom nivou kao Ramsar područja, usvajanje Studije zaštite i Prostorno-urbanističkog plana za Opštinu Ulcinj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik