Stižu kupci iz Britanije, cijene će rasti

Bez autora
Jan 10 2016

Tržište nekretnina u Crnoj Gori ove će godine imati zanačajan porast interesovanja kupca iz Velike Britanije zbog sve jače funte u odnosu na euro, te uvođenja dodatnih avio-linija iz Ujedinjenog Kraljevstva ka Crnoj Gori. Iako je 2015. bila teža nego 2014. koja nam je do sada bila rekordna, već osjećamo pojačan interes britanskih kupaca za nekretnine u Crnoj Gori sada kada je funta ojačala u odnosu na euro i kada Britanci imaju sve više povjerenja u domaću ekonomiju.

Stižu kupci iz Britanije, cijene će rastiTržište nekretnina u Crnoj Gori ove će godine imati zanačajan porast interesovanja kupca iz Velike Britanije zbog sve jače funte u odnosu na euro, te uvođenja dodatnih avio-linija iz Ujedinjenog Kraljevstva ka Crnoj Gori, ocijenio je Piter Flin, direktor agencije "NT Realty.me", jedne od vodećih kada je pitanju plasman nekretnina u našoj zemlji kupcima iz Britanije.

"Iako je 2015. bila teža nego 2014. koja nam je do sada bila rekordna, već osjećamo pojačan interes britanskih kupaca za nekretnine u Crnoj Gori sada kada je funta ojačala u odnosu na euro i kada Britanci imaju sve više povjerenja u domaću ekonomiju", kazao je Flin, za portal opp.today.

Prema riječima ovog stručnjaka za nekretnine u Crnoj Gori, interesovanje ruskih kupaca koji su do sada preovlađivali je opalo zbog sankcija koje EU sprodi prema Rusiji, pada vrijednosti rublje i cijena nafte koja ima veliku ulogu u ruskoj ekonomiji.

"Ipak, u Crnoj Gori se trenutno dešava puno toga kada je u pitanju investiranje u gradnju novih nekretnina, posebno u Kotorskom i Tivatskom zalivu, te na Luštici gdje "veliki igrači" puno ulažu u rizorte ranga pet zvjezdica, luksuzne hotele i nekretnine uopšte. Uz to i novi kupci postaju sve više zainteresovani za Crnu Goru, uključujući tu Francuze, Njemce, Fince i Norvežane. Ovi bogati i možemo reći "vidoviti" kupci, dolaze zato što im nekretnine, koji se sada razvijaju na crnogorskoj obali, nude visoke standarde koje oni traže, a tu su i brojni novi i lukusuzni hoteli i restorani, koji su ovdje otvoreni u proteklih nekoliko godina", istakao je Flin.

Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih katalizatora rasta traženje za crnogorskim nekretninama na britanskom tržištu su sve bolje saobraćajne veze dviju država, posebo od kada je vodeći evropski lou-kost prevoznik "Ryan Air" prije dvije godine uspostavio redovnu liniju između Londona i Podgorice.

Uvođenje novih lou-kost letova između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore će dodatno uvećati interes britanskih kupaca za ovdašnje nekretnine – ocjenjuje portal opp.today i dodaje da vodeći britanski lou-kost prevoznik "Easy Jet" od 27. marta uvodi liniju Mačester-Tivat, leteći dva puta nedjeljno, i da na njoj već u prvoj godini poslovanja, očekuju najmanje 15 hiljada putnika.

"Već smo jednom osjetili taj rast interesovanja na britanskom tržišti kada je "Ryan Air" počeo letjeti za Podgoricu, a sada sa „Easy Jet-ovim letovima iz Mančestera za tivatski aerodrom koji opslužuje čitavu crnogorsku obalu, bićemo u fantastičnoj poziciji ne samo kada je turizam, već i trgovina nakretninama u Crnoj Gori u pitanju", uvjeren je Flin koji očekuje da se na crnogorskim aerodromima uskoro pojavi i treći jaki lou-kost igrač, mađarski "Wizz Air".

Flin je uvjeren da će sve što se događa, uskoro rezultirati i rastom cijena crnogorskih nekretnina.

"Trenutno, u ponudi ima pristojan broj nekretnina po povoljnim cijenama, ali se i osjeća da su te cijene već duže vrijeme na nekom najnižem nivou. Iako neki od prodavaca već duže ne mogu ni po takvim cijenama prodati svoju nekretninu, mislim da će ovaj nivo „cijena pod pritiskom“, biti veoma brzo prevaziđen i imaćemo njihov rast čim se tržište opet normalizuje", smatra Flin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik