Gradi se prva poslijeratna hidroelektrana

Bez autora
Jan 10 2016

Već u prvim mjesecima ove godine trebali bi početi pripremni radovi na terenu, a izgradnja objekata HE sredinom godine. Potpisan je ugovor koji će omogućiti izgradnju prve nove hidroelektrane u sustavu Elektroprivrede BiH u poslijeratnom razdoblju. Hrvatska tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport jučer je s austrijskim Strabagom i predstavnicima Elektroprivrede BiH potpisala ugovor o izgradnji HE Vranduk na rijeci Bosni, u blizini Zenice. Ugovor su potpisali Bajazit Jašarević, v. d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d., Besim Imamović, v. d. izvršnog direktora za kapitalne investicije i uime kompanija Strabag AG Austrija Dragan Pavelić i Končar - KET Mišo Jurković.

Gradi se prva poslijeratna hidroelektranaVeć u prvim mjesecima ove godine trebali bi početi pripremni radovi na terenu, a izgradnja objekata HE sredinom godine. Potpisan je ugovor koji će omogućiti izgradnju prve nove hidroelektrane u sustavu Elektroprivrede BiH u poslijeratnom razdoblju.

Hrvatska tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport jučer je s austrijskim Strabagom i predstavnicima Elektroprivrede BiH potpisala ugovor o izgradnji HE Vranduk na rijeci Bosni, u blizini Zenice. Ugovor su potpisali Bajazit Jašarević, v. d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d., Besim Imamović, v. d. izvršnog direktora za kapitalne investicije i uime kompanija Strabag AG Austrija Dragan Pavelić i Končar - KET Mišo Jurković, piše Večernji list BiH.

Ukupna vrijednost ugovora je 112,3 milijuna KM (57,4 milijuna eura). Na međunarodnom natječaju za izgradnju ovog objekta po principu “ključ u ruke” posao je dodijeljen konzorciju Strabag - Končar - Inženjering za energetiku i transport. Hrvatski KET će biti zadužen za projektiranje, proizvodnju i isporuku cjelokupne elektrostrojarske opreme, kao i za njenu montažu te puštanje u pogon.

U isporuci opreme, osim KET-a, sudjeluju i Končareva društva: Generatori i motori, Elektronika i informatika, Distributivni i specijalni transformatori te Sklopna postrojenja, a turbinski partner je tvrtka Voith iz Austrije. Hidroelektrana Vranduk bit će derivacijskog tipa, instalirane snage 19,63 MW te planirane godišnje proizvodnje 96,38 GWh, piše Večernji list BiH.

- Ovo je vrlo važan posao za Končar koji već ima mnogobrojne reference u izgradnji i revitalizaciji hidroelektrana, ne samo u BiH, nego i diljem svijeta. Drago nam je što smo u jakoj konkurenciji, zajedno sa Strabagom, uspjeli u dobivanju ovog posla, a svjesni važnosti koju ima za Elektroprivredu BiH dokazat ćemo još jednom kako smo pouzdan partner i u najsloženijim poslovima, izjavio je Mišo Jurković, predsjednik Uprave Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d.

Već u prvim mjesecima ove godine trebali bi početi pripremni radovi na terenu, a izgradnja objekata hidroelektrane sredinom godine, odnosno nakon izrade i revizije glavnih projekata te dobivanja građevinskih dozvola. Rok za izgradnju HE Vranduk je 46 mjeseci od stupanja ugovora na snagu. To je ujedno i prvi hidroenergetski objekt koji se planira graditi na rijeci Bosni. Vlada Federacije je izgradnju HE Vranduk definirala kao jedan od svojih prioriteta, ali i kao postrojenje s najvećim pojedinačnim energetskim učinkom.

Izgradnja energetskih objekata trebala bi biti okosnica razvoja Federacije u sljedećim godinama, a od HE Vranduk se očekuje da posebno doprinese intenzivnom razvoju Zeničko-dobojske županije.

Projekt pruža mogućnost zapošljavanja domaće radne snage, osobito građevinske operative i proizvodnih sredstava u sljedeće četiri godine. Samo tijekom izgradnje hidroelektrane bit će izravno angažirano oko 400 radnika, dok će broj onih koji će neizravno dobiti posao biti znatno veći.

Ugovorom o koncesiji na razdoblje od 30 godina, uz mogućnost produljenja, Elektroprivreda BiH dobila je pravo na projektiranje, izgradnju i korištenje HE Vranduk u cilju bavljenja koncesijske djelatnosti proizvodnje struje korištenjem vodnog dobra. Jednokratna novčana naknada za dodjelu koncesije iznosi 2,268.954 KM, dok godišnja koncesijska naknada iznosi 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda i ne može biti manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik