Uvodi se elektronska pisarnica

Bez autora
Jan 10 2016

Neljubazni radnici, redovi i često plaćanje mita u katastru u drugoj polovini januara s uvođenjem elektronske pisarnice odlazi u prošlost. Republički geodetski zavod trenutno testira projekat e-pisarnice kako bi u narednih petnaestak dana, dokad bi sistem trebalo da počne da radi u svim katastrima u Srbiji, bili otklonjeni svi nedostaci.Dok će ova vest sigurno obradovati građane koji su i po nekoliko puta vraćani sa šaltera da bi nabavili još jedan papir, što je najčešće bio signal da se za izvesnu svotu novca stvar može ubrzati, za pojedine zaposlene u katastru nastupaju dani tuge zbog praznih džepova.

Neljubazni radnici, redovi i mito u katastru odlaze u istorijuNeljubazni radnici, redovi i često plaćanje mita u katastru u drugoj polovini januara s uvođenjem elektronske pisarnice odlazi u prošlost.

Prema saznanjima "Blica", Republički geodetski zavod trenutno testira projekat e-pisarnice kako bi u narednih petnaestak dana, dokad bi sistem trebalo da počne da radi u svim katastrima u Srbiji, bili otklonjeni svi nedostaci.

Dok će ova vest sigurno obradovati građane koji su i po nekoliko puta vraćani sa šaltera da bi nabavili još jedan papir, što je najčešće bio signal da se za izvesnu svotu novca stvar može ubrzati, za pojedine zaposlene u katastru nastupaju dani tuge zbog praznih džepova. Ovo indirektno za „Blic” potvrđuje i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Glavni izvor korupcije je nerešavanje predmeta. To su situacije kada neko svesno blokira predmet, pa ga vi častite i onda on odblokira predmet - kaže Drašković. Takav način rada će, navodi, ubuduće biti onemogućen.

- Svih 170 katastarskih jedinica u Srbiji biće povezano u centralnoj pisarnici. Imaćemo pregled ko je i kada podneo zahtev, ko ga je obrađivao, kada je završen, koliko je vremena bilo potrebno, šta je nedostajalo ili nije - objašnjava Drašković.

Bilo koji zahtev moći će da se popuni i od kuće preko interneta ili na šalteru u katastru, ali u elektronskoj formi. Građanima će biti na raspolaganju zaposleni koji će ih uputiti na koji način se i šta popunjava. Drašković kaže da je uvođenje elektronske pisarnice jedna od najvažnijih antikoruptivnih mera jer čini sistem transparentnim.

- Sporost i neefikasnost sistema su osnova za razvoj korupcije. Znate, u katastru nije niko uhvaćen na delu da prima mito niti je prijavljen, ali je jasno da korupcije ima. Svi sve znaju, zna se cena, znaju se ljudi koji to rade...

Uvođenjem e-pisarnice sigurno ćemo mnogima ukinuti dodatne prihode, zato je i bilo dosta opstrukcija i kočenja da se konačno krene s ovim sistemom - kaže Drašković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik