Beogradska industrija piva godinama beležila gubitke

Bez autora
Jan 11 2016

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je AD Beogradska industrija piva godinama poslovala sa ogromnim gubicima i da je samo u dva navrata država otpisala gotovo 4,5 milijarde dinara duga napravljenog po raznim osnovama. U saopštenju, povodom nekoliko organizovanih protesta nekolicine manjinskih akcionara zbog stanja u BIP-u, navodi se da je ovo preduzeće, uprkos otpisu duga, na kraju poslovne 2014. godine iskazao gubitak od 550 miliona dinara, a kumulativne obaveze BIP-a zaključno sa septembrom 2015. godine iznose novih 2,5 milijardi dinara.

Beogradska industrija piva godinama beležila gubitkeMinistarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je AD Beogradska industrija piva (BIP) godinama poslovala sa ogromnim gubicima i da je samo u dva navrata država otpisala gotovo 4,5 milijarde dinara duga napravljenog po raznim osnovama.

U saopštenju, povodom nekoliko organizovanih protesta nekolicine manjinskih akcionara zbog stanja u BIP-u, navodi se da je ovo preduzeće, uprkos otpisu duga, na kraju poslovne 2014. godine iskazao gubitak od 550 miliona dinara, a kumulativne obaveze BIP-a zaključno sa septembrom 2015. godine iznose novih 2,5 milijardi dinara.

Uprkos dugogodišnjim pokušajima države da ulaganjem novca građana Srbije pomogne da BIP postane preduzeće koje tržišno posluje, danas imamo situaciju da je oprema u BIP-u starija od 40 godina, stepen produktivnosti u odnosu na konkurenciju 13 puta niži, a ukupno učešće na tržitu prodaje piva zanemarljivo.

Ministarstvo ponovo ističe da se socijalni mir više neće kupovati investiranjem u preduzeća koja ne mogu samostalno da posluju.

Takođe, Ministarstvo upućuje deo zainteresovanih manjinskih akcionara da sva pitanja u vezi sa nestajanjem milijardi dinara iz BIP-a, a koje očigledno nisu upotrebljene ni u povećanje proizvodnje, ni produktivnosti, niti konkurentnosti postave bivšim rukovodiocima BIP-a sa kojima su godinama sarađivali.

Istovremeno, kako se dodaje, postavlja se pitanje zašto dok je trajalo razaranje BIP-a ovaj deo manjinskih akcionara nije protestovao.

Ministarstvo privrede je, potpuno suprotno dugogodišnjem nedomaćinskom poslovanju unutar BIP-a, preko nadležnih institucija, pokrenulo inicijativu za vraćanje vlasništva nad izgubljenim zemljištem BIP-a u Knez Danilovoj ulici.

Pored toga, sva saznanja o manipulativnim radnjama u BIP-u upućena su nadležnim organima na proveru.

Beogradska industrija piva nalazi se u predstečajnom postupku i ovo preduzeće je trenutno u isključivoj nadležnosti sudova, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik