Otvoren prostor za unapređenje odnosa sa Rusijom

Bez autora
Jan 11 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije i potpredsednik Vlade Ruske Federacije konstatovali su danas da postoje mogućnosti za jačanje saradnje dveju zemalja u mnogim oblastima, kao i da dobri i korektni politički odnosi treba da se pretvore u još bolje ekonomske veze. Premijer je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ruskim kolegom, koji je i kopredsedavajući srpsko-ruskom Međuvladinom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, rekao da bi nakon 15. januara mogao da bude postignut dogovor o izvozu određene količine vozila marke "fijat" u Kazahstan, što bi bilo značajno ne samo zbog profita, već i zbog daljih ulaganja u auto-industriju.

Otvoren prostor za unapređenje odnosa sa RusijomPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin konstatovali su danas da postoje mogućnosti za jačanje saradnje dveju zemalja u mnogim oblastima, kao i da dobri i korektni politički odnosi treba da se pretvore u još bolje ekonomske veze.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rogozinom, koji je i kopredsedavajući srpsko-ruskom Međuvladinom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, rekao da bi nakon 15. januara mogao da bude postignut dogovor o izvozu određene količine vozila marke "fijat" u Kazahstan, što bi bilo značajno ne samo zbog profita, već i zbog daljih ulaganja u auto-industriju.

On je objasnio da je sa svojim sagovornikom razgovarao o tome da li domaća industrija može da proizvodi delove za automobile za rusko tržište, s obzirom na to da su turske kompanije, koje su do sada obavljale taj posao, od 1. januara pod sankcijama Ruske Federacije.

Rusija je jedna od zemalja sa kojom Srbija ostvaruje najveću trgovinsku razmenu, ali ona može i mora da bude mnogo značajnija, rekao je premijer i dodao da se određeni prostor na ruskom tržištu otvorio i nakon što je ta zemlja uvela sankcije Turskoj.

Takođe, kako je saopštio, na sastanku je bilo reči o podršci hemijskom kompleksu u Srbiji, pre svega o "Azotari" Pančevo i „Metanolsko-sirćetnom kompleksu“ (MSK) u Kikindi.

Za Srbiju je izuzetno važno da postoji dugoročno prihvatljiva cena gasa, budući da proizvodnja gotovo u potpunosti zavisi od dogovora sa ruskom stranom, naveo je Vučić i napomenuo da je razgovarano i o izgradnji dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, koji treba da bude proširen za milijardu kubnih metara.

Prema njegovim rečima, teme sastanka bile su i saradnja ministarstava poljoprivrede dveju zemalja, izdavanje bankarskih garancija i investiranje u srpske fabrike za proizvodnju hrane i pića.

Sagovornici su konstatovali da su se na teritoriji Ruske Federacije ukazale mogućnosti za srpske kompanije koje se bave poslovima građevinarstva.

Istovremeno, u razgovoru je velika pažnja posvećena i mogućnostima za privlačenje što većeg broja turista iz Rusije u našu zemlju i obrnuto.

Srbija je za ruske turiste nepoznata zemlja, malo znaju o njoj i mislimo da postoji veliki potencijal u banjskom i verskom turizmu, kao i za posete Beogradu, rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da se naša država zalaže za mir i punu stabilnost u regionu, kao i za najbolje odnose sa svim susedima, i iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji na tome što poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna.

On je poručio da naša zemlja neće biti žrtva ničije agresije, i istakao da Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta i da sredstva za nabavku "nora" i "lazara" ne idu iz državnog budžeta.

Vučić je podsetio na to da zemlje u regionu imaju obaveze po pitanju naoružanja, kako po Dejtonskom sporazumu, tako i drugim ugovorima, što drugi ne poštuju i tvrde da je Srbija nervozna.

On je naveo da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo je Srbija vojno neutralna, i podvukao da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja.

Premijer je ponovio da Srbija ne ide ni u jedan vojni savez i da čuva svoju slobodu.

Srbija najviše ulaže u sopstvenu proizvodnju i nastaviće to da radi, dodao je Vučić i najavio da će uskoro početi serijska proizvodnja "nora" i "lazara" i da će MUP dobiti 20 borbenih oklopnih vozila, a vojska četiri.

Upitan za ruski sistem protivvazdušne odbrane S 300, Vučić je naveo da je on preskup za našu zemlju, ali da je ruska strana izrazila želju da pomogne kroz određene aranžmane.

Rogozin je istakao da postoje mogućnosti za jačanje saradnje Srbije i Rusije u sektoru poljoprivrede, uz napomenu da se od 1. januara otvorio prostor i za unapređenje odnosa u oblasti građevinarstva.

On je precizirao da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, ali i ocenio da ta ekonomska razmena može da bude i veća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik