Rusi zainteresovani za uvoz mesa iz Srbije

Bez autora
Jan 12 2016

Rusko tržište računa na srpske poljoprivredne i prehrambene proizvode, a Srbija namerava da postane što konkurentnija - to su poruke posle sastanka ministarke poljoprivrede sa delegacijom ruskog ministarstva poljoprivrede. Dve zemlje, kako je rečeno, nameravaju da prodube saradnju u oblasti poljoprivrede, kroz jačanje trgovine i konkretne investicije. Poseta novosadskoj fabrici za preradu mesa, uverila je ruske partnere da u Srbiji ima proizvoda koji mogu da pariraju ruskim. Ali, obeshrabrilo ih je saznanje da Evropska unija i dalje ne dozvoljava da se preko njenih zemalja prevozi svinjetina koja je vakcinisana protiv klasične kuge - a koja je u Srbiji obavezna. Smatram da to nije adekvatna reakcija, jer koliko znam od 2010. godine u Srbiji se nije pojavljivala klasična kuga, samo se vrši vakcinacija. Zbog toga nije u redu da se brani prevoz svinjetine kroz zemlje EU, kaže Sergej Dankvert iz Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor...

Rusko tržište računa na srpske poljoprivredne i prehrambene proizvode, a Srbija namerava da postane što konkurentnija - to su poruke posle sastanka ministarke poljoprivrede sa delegacijom ruskog ministarstva poljoprivrede. Dve zemlje, kako je rečeno, nameravaju da prodube saradnju u oblasti poljoprivrede, kroz jačanje trgovine i konkretne investicije.

Poseta novosadskoj fabrici za preradu mesa, uverila je ruske partnere da u Srbiji ima proizvoda koji mogu da pariraju ruskim. Ali, obeshrabrilo ih je saznanje da Evropska unija i dalje ne dozvoljava da se preko njenih zemalja prevozi svinjetina koja je vakcinisana protiv klasične kuge - a koja je u Srbiji obavezna.

"Smatram da to nije adekvatna reakcija, jer koliko znam od 2010. godine u Srbiji se nije pojavljivala klasična kuga, samo se vrši vakcinacija. Zbog toga nije u redu da se brani prevoz svinjetine kroz zemlje EU", kaže Sergej Dankvert iz Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Iz tog razloga, kako kaže, on je rešio da pošalje ruske pravnike i saradnike da razmotre to pitanje.

Pored svinjetine, Rusija ostaje zainteresovana i za voće i povrće iz Srbije. Očekuju i nastavak uvoza mleka i mlečnih prerađevina, što smo u Rusiju najviše slali tokom prošle godine. Svesna da su količine kojima raspolažemo skromne, resorna ministarka prenosi spremnost obeju strana da ulažu u agro-industrijski sektor.

"U narednom periodu ćemo raditi na realizacii dogovorenog, u smisli snažnog zalaganja u podsticanju privrednika da više sarađuju, da zajednički investiraju i prosto da dobijemo veće količine koje bismo mogli da izvozimo ka tržištu ruske federacije", kaže ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Novi susret delegacija srpskog i ruskog ministarstva poljoprivrede zakazan je za april, kada bi u Beograd trebalo da doputuje i ruski premijer Medvedev. Koji bi mogao da izrodi i konkretnije dogovore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik