Moguća saradnja u oblasti energetike

Bez autora
Jan 12 2016

Investicija malteških investitora u vjetroelektranu na Možuri prvi je korak moguće saradnje Crne Gore i Malte u oblasti energetike, saopštio je premijer i dodao da je ubijeđen da će projekat biti realizovan u predviđenom roku. On je kazao je da je tokom sastanka sa delegacijom Malte čuo mnogo ideja koje mogu biti korisne sa stanovišta transfera pozitivnih iskustava te zemlje na planu ekonomskog i proevropskog razvoja. On je rekao da je sa premijerom Malte, razgovarao, prije svega, o ekonomskoj saradnji i da su konstatovali da je vjetroelektrana na Možuri za Crnu Goru značajna investicija malteških investitora. Riječ je o investiciji koja je vrijedna više od 80 miliona eura i znači korišćenje novih izvora energije, upotpunjavanje onog što su proizvodni kapaciteti Crne Gore u oblasti proizvodnje energije.

Moguća saradnja u oblasti energetikeInvesticija malteških investitora u vjetroelektranu na Možuri prvi je korak moguće saradnje Crne Gore i Malte u oblasti energetike, saopštio je premijer Milo Đukanović i dodao da je ubijeđen da će projekat biti realizovan u predviđenom roku.

Đukanović je kazao da je tokom sastanka sa delegacijom Malte čuo mnogo ideja koje mogu biti korisne sa stanovišta transfera pozitivnih iskustava te zemlje na planu ekonomskog i proevropskog razvoja.

On je rekao da je sa premijerom Malte, Josephom Muscatom, razgovarao, prije svega, o ekonomskoj saradnji i da su konstatovali da je vjetroelektrana na Možuri za Crnu Goru značajna investicija malteških investitora.

„Riječ je o investiciji koja je vrijedna više od 80 miliona eura i znači korišćenje novih izvora energije, upotpunjavanje onog što su proizvodni kapaciteti Crne Gore u oblasti proizvodnje energije. Ubijeđen sam da će biti realizovana u predviđenom roku i da će predstavljati samo prvi korak naše moguće saradnje u oblasti energetike“, naveo je Đukanović nakon sastanka sa Muscatom.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim mogućnostima za saradnju u toj oblasti, prije svega o mogućnostima za zajedničko korišćenje obnovljivih energetskih izvora u Crnoj Gori.

Đukanović je ocijenio da je Malta razvijena zemlja i u tom smislu može biti korisna inspiracija za budući ekonomski razvoj Crne Gore.

„Malta je ostvarila cilj na planu evropske integracije, a pred Crnom Gorom je otvaranje značajnih poglavlja, kao što su ona iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i zaštite životne sredine, što su sve vrlo komplikovana poglavlja“, kazao je Đukanović.

On je dodao da je kroz te izazove Malta već prošla i da rješenja koja su primijenili na tom planu mogu biti vrlo poučna za Crnu Goru, da se makar izbjegnu lutanja i ponavljanje grešaka i učenje lekcija koje su već naučene.

Muscat je poručio da mu je drago da vidi kako Crna Gora napreduje, čestitajući crnogorskoj Vladi na tome.

„Malta vidi Crnu Goru kao komplementarnu sa našom ponudom kad su u pitanju investicije, a ne kao takmičara. Mislim da smo saglasni da možemo bolje rezultate postići ako zajedno radimo i budemo komplementarni jedni drugima, nego da se borimo za isto mjesto na tržištu“, rekao je Muscat.

To je, kako je kazao, pametan način funkcionisanja na globalnom tržištu, kao ida smatra da postoji volja sa obje strane za to.

Muscat je rekao da su u Crnoj Gori da bi posjetili gradilište njihove prve strane investicije kao zemlje u mnogo godina.

„Izabrali smo Crnu Goru, jer vidimo ovdje potencijal. Investiramo novac, ali i kredibilitet, jer smo izabrali Crnu Goru među mnogim opcijama i pozdravljam napore crnogorske Vlade u stvaranju uslova da se osigura da birokratija bude olakšana i ugovori zaključeni na vrijeme. Sa naše strane, uvjeravamo da će projekat biti sproveden“, kazao je Muscat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik