Mikrofinansiranje u funkciji jačanja malog biznisa

Bez autora
Jan 13 2016

U proteklih pet godina malom i srednjem biznisu u Srbiji odobreno je oko 32.000 mikrokredita sa prosečnim sredstvima od 1.409 evra po kreditu. U EU za dve godine realizovano je 390.000 mikrofinansirajućih kredita, a vrednost pojedinačnog zajma bila je oko 8.500 evra.Najviše mikrokredita u Srbiji odobreno je sektorima proizvodnje, poljoprivrede i usluga, a otvoreno je bezmalo 53.000 novih radnih mesta. Prosek odobrenih finansijskih sredstava iznosio je 1.409 evra po kreditu, a rok otplate 22 meseca.

Mikrofinansiranje u funkciji jačanja malog biznisaU proteklih pet godina malom i srednjem biznisu u Srbiji odobreno je oko 32.000 mikrokredita sa prosečnim sredstvima od 1.409 evra po kreditu. U EU za dve godine realizovano je 390.000 mikrofinansirajućih kredita, a vrednost pojedinačnog zajma bila je oko 8.500 evra.

 Najviše mikrokredita u Srbiji odobreno je sektorima proizvodnje, poljoprivrede i usluga, a otvoreno je bezmalo 53.000 novih radnih mesta. Prosek odobrenih finansijskih sredstava iznosio je 1.409 evra po kreditu, a rok otplate 22 meseca. Više od polovine odobrenih zajmova u Srbiji, 55 odsto, koristile su preduzetnice.

Investitori iz EU i SAD, među kojima su posebno zainteresovani socijalni investitori, veruju da je mikrofinansiranje jedno od važnih rešenja za smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, kao i da bi strana ulaganja bila veća ako bi bila doneta zakonska regulativa koja bi efikasno uredila taj segment poslovanja.

Mikrokrediti u Srbiji bi mogli da budu još povoljniji da postoji Zakon o mikrofinaniranju, jer bi administrativni  i troškovi tehničkih garancija bili niži. Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za donošenje zakona koju su podržali USAID, EBRD, Svetska banka, objašnjava dr Aleksandar Gračanac, koordiantor Foruma MSPP Privredne komore Srbije.

Mikrofinansiranje prvenstvno je namenjeno početnicima u biznisu, jačanju preduzetništva, mikro firmama do 10 zaposlenih, malim i srednjim firmama, nezaposlenima za samozapošljavanje, socijalnoj inkluziji, širenju kapaciteta i kreiranju novih radnih mesta u postojećim MSP. 

Evropska unija u velikoj meri promoviše ovaj vid  alternativnog  finansiranja malog biznisa koji se zasniva na uređenoj zakonskoj regulativi. Pojedine članice EU u programima za podsticanje preduzetništva i osnaživanje malih firmi, preko namenskih fondova primenjuju model mikrofinansiranja.

U praksi su posebno zastupljeni razni profili investicionih fondova, društva investiconih fondova, venture capital fondovi, mutual fondovi i drugi.  U poslednje dve godine u EU je realizovano 390.000 mikrofinansirajućih kredita, sa prosečno odobrenim sredstvima od 8.500 evra, u ukupnom iznosu od preko 1,5 milijardi eura, za 121 270 mikro firmi. 

Istovremeno u Velikoj Britaniji u periodu od početka globalne finansijske krize, više od 3,5 miliona građana počelo je mikro biznise, gde su prednjačili mladi preduzetnici, sa više od 60 odsto, a ostalo su bile razne socijalne grupe – počev od građana koji su ostali bez posla, do onih koji su otišli u penziju, a u velikoj meri su koristili široku lepezu alternativnih izvora finansiranja, posebno mikrokredite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik