EPS nastavlja otkup uglja

Bez autora
Jan 13 2016

Za štrajkom i prekidom proizvodnje u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" neće biti potrebe. Bar kada je reč o njihovom zahtevu da "Elektroprivreda Srbije" i ove godine otkupi industrijski ugalj iz "Resavice". Takav ugovor sa EPS, kako tvrde u ovom preduzeću, biće potpisan čim bude usvojen plan poslovanja našeg energetskog giganta. Rudari JP PEU "Resavica" zapretili su u ponedeljak štrajkom ukoliko sa EPS do 25. januara ne bude potpisan ugovor o otkupu industrijskog uglja iz ovog rudarskog naselja. Ugovor je sa EPS istekao poslednjeg dana prošle godine, a kako novi nije sačinjen, na depou se gomila ugalj. Iz EPS stiže informacija da je njihovim planom za 2016. predviđena kupovina uglja od JP PEU "Resavica", ali da je uslov usvajanje godišnjeg programa poslovanja i plana nabavki "Elektroprivrede Srbije" za ovu godinu.

EPS nastavlja otkup ugljaZa štrajkom i prekidom proizvodnje u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" neće biti potrebe. Bar kada je reč o njihovom zahtevu da "Elektroprivreda Srbije" i ove godine otkupi industrijski ugalj iz "Resavice".

Takav ugovor sa EPS, kako tvrde u ovom preduzeću, biće potpisan čim bude usvojen plan poslovanja našeg energetskog giganta.

Rudari JP PEU "Resavica" zapretili su u ponedeljak štrajkom ukoliko sa EPS do 25. januara ne bude potpisan ugovor o otkupu industrijskog uglja iz ovog rudarskog naselja. Ugovor je sa EPS istekao poslednjeg dana prošle godine, a kako novi nije sačinjen, na depou se gomila ugalj.

Iz EPS stiže informacija da je njihovim planom za 2016. predviđena kupovina uglja od JP PEU "Resavica", ali da je uslov usvajanje godišnjeg programa poslovanja i plana nabavki "Elektroprivrede Srbije" za ovu godinu.

- EPS je u 2015. godini potpisao ugovor sa JP PEU "Resavica" za isporuku 217.850 tona uglja iz "Ibarskih rudnika" za ogranak Termoelektrane "Nikola Tesla" - kažu u ovom preduzeću. - Vrednost te nabavke je bila 790,6 miliona dinara bez PDV.

Stevan Dželatović, v.d. direktora JP PEU "Resavica", optimista je kada je reč o sklapanju ugovora sa EPS, jer su pre dva dana Dejan Nenadović, predsednik opštine Despotovac, i Dragana Kostić, zamenica direktora "Resavice" bili u EPS, gde im je obećano da će ugovor biti potpisan, ali da je problem što ova firma nije uradila plan javne nabavke i program poslovanja.

- Najveći problem je što više nemamo gde da skladištimo proizvedeni ugalj, jer su depo i separacija puni, a veliku količinu uglja nagomilali smo i na ulazu u Resavicu. Ukoliko uskoro ne budemo počeli da isporučujemo ugalj, staje separacija, pa čak i proizvodnja - ocenjuje Dželatović i dodaje da zbog kiše i niskim temperatura ugalj koi stoji gubi i kalorijsku vrednost.

Reorganizacija

Drugi zahtev rudara odnosi se na problem reorganizacije "Resavice". Rudari žele da znaju kakva je sudbina njihovih rudnika posle 31. maja. Sindikalci se pitaju i da li država planira i na koji način da reši problem neisplaćenog smenskog rada, jer se zbog izvršnih presuda rudara zaplenjuje imovina rudnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik