Jeftiniji krediti uz rast spoljnog duga

Bez autora
Jan 14 2016

Glavne refleksije "rata" dvije najjače globalne valute, dolara i evra, na BiH u ovoj godini mogle bi biti povoljniji uslovi zaduživanja i otplate duga zahvaljujući padu vrijednosti kamatne stope euribor zbog slabljenja zajedničke evropske valute, dok bi jačanje američke moglo poskupjeti uvoz robe izražene u dolarima i povećanje spoljnog duga BiH.Vrijednost euribora drastično je smanjena u posljednjih nekoliko godina pa je ta kamatna stopa završila u negativnoj zoni od 0,3 odsto. To u praksi znači da će zaduženja u evrima postati povoljnija, a da će biti snižene i rate kredita vezanih za evro, jer je euribor jedna od glavnih stavki u kamatnoj stopi.

Jeftiniji krediti uz rast spoljnog dugaGlavne refleksije "rata" dvije najjače globalne valute, dolara i evra, na BiH u ovoj godini mogle bi biti povoljniji uslovi zaduživanja i otplate duga zahvaljujući padu vrijednosti kamatne stope euribor zbog slabljenja zajedničke evropske valute, dok bi jačanje američke moglo poskupjeti uvoz robe izražene u dolarima i povećanje spoljnog duga BiH.

Vrijednost euribora drastično je smanjena u posljednjih nekoliko godina pa je ta kamatna stopa završila u negativnoj zoni od 0,3 odsto. To u praksi znači da će zaduženja u evrima postati povoljnija, a da će biti snižene i rate kredita vezanih za evro, jer je euribor jedna od glavnih stavki u kamatnoj stopi.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović očekuje nastavak trenda pada vrijednosti evra i jačanja povjerenja u američki dolar, što bi moglo rezultirati izjednačavanjem njihove vrijednosti, što je već blizu.

- Banke su prilikom odobravanja kredita uvele koncept sa fiksnom kamatnom stopom kojom pokrivaju svoje troškove na koju se dodaje euribor. Ukoliko je stopa euribora negativna, jasno je da će krediti postati još jeftiniji - istakao je Pavlović i apelovao na oprez prilikom uzimanja kredita u drugim valutama mimo evra i KM, jer su takva zaduženja krajnje rizična sa monetarnog i finansijskog aspekta.

Direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da jačanje dolara neće ostaviti veliki uticaj na spoljnotrgovinsku razmjenu, jer se oko 80 odsto transakcija odvija sa zemljama Evropske unije. On kaže da će jačanje američke valute izazvati rast spoljnog duga BiH izraženog u dolarima.

- Velike posljedice bi mogla imati fizička i pravna lica koja potpisuju ugovore u dolarskoj vrijednosti, jer Centralna banka BiH ne raspolaže mjerama monetarne politike kojim bi se ugovorene vrijednosti zaštitile od valutnih fluktuacija - kaže Hasić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik