Krediti za firme papreni

Bez autora
Jan 14 2016

Dok krediti za građane nikad nisu bili jeftiniji, zajmovi za privrednike i dalje su papreni, i kamate idu i preko 10 odsto. Zato je sve manje biznismena koji traže kredite od banaka.Kamate na kredit za pokretanje ili održavanje proizvodnje ili investicije idu od devet do čak 15 procenata godišnja. Bankari od privrednika traže i na desetine uslova koje ovi moraju ispuniti, pa je sve manje privrednika koji se finansiraju u bankama.

Krediti za firme papreniDok krediti za građane nikad nisu bili jeftiniji, zajmovi za privrednike i dalje su papreni, i kamate idu i preko 10 odsto. Zato je sve manje biznismena koji traže kredite od banaka.

Kamate na kredit za pokretanje ili održavanje proizvodnje ili investicije idu od devet do čak 15 procenata godišnja. Bankari od privrednika traže i na desetine uslova koje ovi moraju ispuniti, pa je sve manje privrednika koji se finansiraju u bankama.

- Firme, na prvom mestu, moraju dobro da rade. Prezaduženost ne dolazi u obzir. Traži se dobra hipoteka ili garancija, a podrazumeva se i da su raniji krediti uredno vraćani. Takve firme danas teško možete naći, a njima kredite dajemo i po kamati ispod pet odsto. Mnogo je više preduzeća kojima su krediti nužni da bi nastavila da rade, ali koja zbog ne baš tako dobrog poslovanja dobijaju zajmove po ceni od najmanje 10 odsto godišnje - kažu za “Blic” u jednoj banci.

Kamate jesu nešto manje nego ranije, ali su ipak dosta veće nego u zemljama gde srpske firme izvoze. Banke imaju novca, ali je više od polovine firmi prezaduženo i nesposobno za kredit. Loše je i što im više ne nude dugoročne zajmovi, kaže Nikola Pavičić iz “Tarket-a” .

Naš sagovornik dodaje da bankar procenuje klijenta po više osnova, a da je pored poslovanja najbitnije kako je firma ranije sarađivala sa bankom, koliko je zajmova uzimala i da li ih je redovno vraćala. Banci je važno i da firma kod nje ima račun, a depozite vrednuje još više.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, zaduženost privrednika je sve manja. U novembru 2015. firme su u bankama imale 1.356 milijardi kredita, što je za 32 milijarde dinara manje nego u decembru 2014. Statistika pokazuje i da 20 odsto pravnih lica i 17 odsto preduzetnika kasni u otplati kredita. Koliko je problem ozbiljan, govori i to da je Vlada najavila da će se pozabaviti problematikom loših kredita.

Dragoljub Vukadinović, “Metalac”: Mi imamo dobre uslove

Mi dobijamo kredite po kamati od tri do četiri odsto, što je povoljno, ali znam privrednike koji zajmove plaćaju i po 11 odsto godišnje. Banke spuštaju kamatu firmama koje nisu prezadužene i koje dobro rade, a danas je takvih vrlo malo.

Branislav Grujić, „PSP Farman“: Teško do kredita

Prosečnom privredniku je danas vrlo teško da dobije kredit. Ranijih godina banke su kredite delile olako. Danas ove zajmove teško naplaćuju, pa imaju rigorozniju politiku i nove kredite nerado odobravaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik