Porez na dobit za pravna lica 10 odsto od poreske osnovice

Bez autora
Jan 17 2016

Poreska uprava Republike Srpske saopštila je danas da, prema novom Zakonu o porezu na dobit, sva pravna lica iz Srpske koja podliježu plaćanju poreza na dobit, tu vrstu poreza ove i naredne poreske godine plaćaju po stopi od 10 odsto na poresku osnovicu.Poreska osnovica predstavlja razliku između oporezivih prihoda i rashoda koji se odbijaju za tu poresku godinu. Novim zakonom, koji je stupio na snagu početkom ove godine, predviđene su promjene u obračunu poreza na dobit kod pravnog lica koje ima status malog poreskog obveznika.

Porez na dobit za pravna lica 10 odsto od poreske osnovicePoreska uprava Republike Srpske saopštila je danas da, prema novom Zakonu o porezu na dobit, sva pravna lica iz Srpske koja podliježu plaćanju poreza na dobit, tu vrstu poreza ove i naredne poreske godine plaćaju po stopi od 10 odsto na poresku osnovicu.

Poreska osnovica predstavlja razliku između oporezivih prihoda i rashoda koji se odbijaju za tu poresku godinu.

Novim zakonom, koji je stupio na snagu početkom ove godine, predviđene su promjene u obračunu poreza na dobit kod pravnog lica koje ima status malog poreskog obveznika.

Za razliku od starog zakonskog rješenja, u novom Zakonu o porezu na dobit precizno su definisane isplate stranom pravnom licu koje podliježu plaćanju poreza po odbitku, kao i isplate koje ne podliježu plaćanju poreza po odbitku.

Porez po odbitku plaća se na dividende i udjele u dobiti, kamate, naknade po osnovu autorskog prava i srodnih prava i prava intelektualne svojine za izvođenje estradnog, zabavnog, umjetničkog ili sportskog programa u Republici Srpskoj, za istraživanje tržišta, reklamu i promociju, rukovođenje, konsalting, poresko i poslovno savjetovanje, revizorske, računovodstvene i pravne usluge.

Obuhvaćene su i isplate za premije osiguranja za osiguranje ili reosiguranje od rizika u Republici Srpskoj, za telekomunikacione usluge između Srpske i strane države i za zakup pokretne imovine.

Obračun i plaćanje ovog poreza vrši se na isplate prihoda stranom pravnom licu po stopi od 10 odsto na iznos njegovog prihoda, s tim da se na prihod stranog pravnog lica po osnovu dividende i udjela u dobiti primjenjuje stopa od pet odsto, ukoliko nije drugačije uređeno ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Porez po odbitku se ne plaća na isplate stranom pravnom licu koje čine dobit vraćena u zemlju stranog pravnog lica koja se odnosi na njegovo stalno mjesto poslovanja u Srpskoj, pri čemu dobit vraćena u zemlju znači preostalu dobit stranog pravnog lica nakon plaćenog poreza na dobit u Srpskoj.

Taj vid poreza ne plaća se ni na kamate po kreditima i zajmovima korišćenim od pravnog lica iz Srpske i stalnog mjesta poslovanja stranog pravnog lica u Srpskoj za ulaganje u opremu, postrojenja i nepokretnosti.

Porez po odbitku ne plaća se ni na prihode u obliku nominalne ili ugovorene kamate na dužničke hartije od vrijednosti koje emituje Srpske i jedinice lokalne samouprave u njenom sastavu, kao i isplate stranom pravnom licu po osnovu vršenja drugih usluga, osim isplata za usluge koje podliježu plaćanju poreza po odbitku stranom pravnom licu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik