Isplata zaostalih subvencija od 29. januara

Bez autora
Jan 19 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine ukazala je na važnost udruživanja, naročito malih poljoprivrednika, jer se na taj način postižu veći prinosi uz manja ulaganja. Ona je objasnila da poljoprivrednici udruživanjem imaju jeftinije inpute i repromaterijal, kao i da manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu.Takođe veoma je važno da kroz ovakav način povezivanja obezbeđuju siguran plasman za svoje proizvode. Udruživanje će biti prioritet i u narednom periodu, s obzirom na to da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji ekonomski nedovoljno jaki da bi sami nastupali na tržištu koje postaje sve zahtevnije i izazovnije.

Isplata zaostalih subvencija u poljoprivredi od 29. januaraMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković ukazala je danas na važnost udruživanja, naročito malih poljoprivrednika, jer se na taj način postižu veći prinosi uz manja ulaganja.

Bogosavljević-Bošković je nakon obilaska zemljoradničke zadruge "Zadrugar" iz Bača objasnila da poljoprivrednici udruživanjem imaju jeftinije inpute i repromaterijal, kao i da manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu.

Takođe, kako je navela, veoma je važno da kroz ovakav način povezivanja obezbeđuju siguran plasman za svoje proizvode.

Udruživanje će biti prioritet i u narednom periodu, s obzirom na to da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji ekonomski nedovoljno jaki da bi sami nastupali na tržištu koje postaje sve zahtevnije i izazovnije, ukazala je ministar i kao primer dobre organizacije navela poslovanje zadruge "Zadrugar", koja ima ukupno 107 zadrugara i okuplja 400 kooperanata.

Bogosavljević-Bošković je tokom posete opštini Bač razgovarala i sa predsednikom te opštine Draganom Staševićem i njegovim saradnicima o više tema iz oblasti poljoprivrede.

Ona je saopštila da je tokom sastanka bilo reči o rezultatima u poljoprivredi u prošloj godini, predstojećoj setvi, zakonima koji su pripremljeni, usvojeni i koji su sada u fazi primene, o budućoj saradnji, kao i o subvencijama u poljoprivredi.

Ona je iskazala zadovoljstvo zbog toga što je potvrđena spremnost lokalne samouprave na to da i dalje pomaže poljoprivrednicima.

Bogosavljević-Bošković je navela da je ova opština bogata poljoprivrednim zemljištem, i dodala da ima približno 25.000 hektara oranica, pri čemu je više od 7.000 hektara državno poljoprivredno zemljište.

Predstavnici lokalne samouprave su potvrdili spremnost da se ovo zemljište i u buduće, u znatno većoj meri, koristi u poljoprivredne svrhe za povećanje proizvodnje.

Ministar je objasnila da se na taj način povećavaju prihodi opšine, ali i republičkog i pokrajinskog budžeta, a ta sredstva se kasnije vraćaju poljoprivrednicima.

Ona je naglasila da će svi zahtevi za subvencije koji su pristigli u 2015. godini biti isplaćeni, uz napomenu da je Vlada opredelila dodatna sredstva za te namene, u iznosu većem od 10 milijardi dinara.

Ta sredstva će biti isplaćena u tri tranše, prema redosledu podnošenja zahteva. Prva isplata biće 29. januara, druga 26. februara i treća 25. marta, precizirala je ona.

Bogosavljević-Bošković je danas obišla i poljoprivredno gazdinstvo Zlatka Vukovića, koji se uspešno bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik