Ministarstvo: Naknade zaposlenih se ne obračunavaju na minimalnu platu

Bez autora
Jan 24 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru proizvod višemesečnog rada ministarstava i sindikata i da mu je cilj ispravljanje nelogičnosti, nepravde i nejasnoća koje postoje u ovom sektoru.Navode da nii u jednom trenutku nije bilo reči da se naknade zaposlenog obračunavaju na minimalnu platu. Reč je o tome da se državnim službenicima naknada za bolovanje obračunava na osnovu osnovne plate, a u javnim službama je to na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci.

Ministarstvo: Ni u jednom trenutku nije bilo reči da se naknade zaposlenog obračunavaju na minimalnu platuMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru proizvod višemesečnog rada ministarstava i sindikata i da mu je cilj ispravljanje nelogičnosti, nepravde i nejasnoća koje postoje u ovom sektoru.

U saopštenju se navodi da su se u dnevnoj štampi pojavili različiti tekstovi o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, i da tim povodom Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da ispravi važne greške.

Ni u jednom trenutku nije bilo reči da se naknade zaposlenog obračunavaju na minimalnu platu.

Reč je o tome da se državnim službenicima naknada za bolovanje obračunava na osnovu osnovne plate, a u javnim službama je to na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci.

Drugo pitanje koje se otvorilo na sastanku odnosi se na to da li je poželjno i pravno moguće da se minuli rad uključi u koeficijent zaposlenog, tj. izražava kroz napredovanje u platnim razredima.

Ministar finansija Dušan Vujović je tražio formulaciju, koja je više u skladu sa reformskim procesima i za koju smatra da je bolja za zaštitu budžeta.

Sagledavši složenost zadatka, nakon diskusija sa zainteresovanim stranama i analizom efekta zakona, Ministarstvo se odlučilo da se zadatak razbije u više koraka, po planu koji će na odgovoran i sistematičan način uvesti konačno red u sistem plata.

Tim planom doći će se do ispravljanja nepravdi postepeno, pre svega, u skladu sa mogućnostima budžeta.

S tim u vezi, Ministarstvo je više puta izlazilo u javnost sa konceptom, po kome sadašnji Nacrt smatra krovnim zakonom, koji neće menjati nikome platu, već uspostavlja principe prema kojima će se tačnije odrediti koliko vredi svaki posao i na koji način će se zarade pojedinaca dovesti u sklad jedne sa drugima i sa učinkom zaposlenog.

Svođenjem svih zarada na jednu istu osnovicu, Zakon će i značajno povećati uporedivost zarada.

Zakon nalaže izradu posebnih zakona koji će se baviti detaljnijim uređivanjem zarada u svim sektorima javne uprave.

Od samog početka izrade ovog rešenja do danas, Ministarstvo je okupljalo predstavnike sindikata, i nadležne državne organe kako bi bilo sigurno da će se doći do zakona koji će ostvariti željeni cilj.

Ministarstvo stoga želi da javnost, kao i do sada, bude sigurna da se traži najbolje rešenje za sve zaposlene u javnoj upravi, pre svega kako bi se reformom javne uprave dobila efikasnija, uređenija i bolja javna uprava, istovremeno vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji koja je u toku, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik