Prihodi od kamata veći za 20 odsto

Bez autora
Jan 25 2016

Penzijski rezervni fond Republike Srpske u prošloj godini ostvario je prihode od kamata po osnovu investicija u obveznice i bankarske depozite u iznosu većem od 4,5 miliona KM, što je rast od 20 odsto u odnosu na te prihode iz 2014. godine.Rast te vrste prihoda rezultat je naših aktivnosti restrukturisanja portfelja, odnosno prodaje akcija iz portfelja PREF-a od kojih nemamo zadovoljavajući prinos, kao i kupovina obveznica, od kojih takođe ostvarujemo prihod od kamata.

Prihodi od kamata veći za 20 odstoPrihodi od kamata veći za 20 odstoPenzijski rezervni fond Republike Srpske /PREF/ u prošloj godini ostvario je prihode od kamata po osnovu investicija u obveznice i bankarske depozite u iznosu većem od 4,5 miliona KM, što je rast od 20 odsto u odnosu na te prihode iz 2014. godine, izjavio je danas direktor PREF-a Darko Lakić.

„Rast te vrste prihoda rezultat je naših aktivnosti restrukturisanja portfelja, odnosno prodaje akcija iz portfelja PREF-a od kojih nemamo zadovoljavajući prinos, kao i kupovina obveznica, od kojih takođe ostvarujemo prihod od kamata“, rekao je Lakić.

On je naglasio da vrijednost imovine od koje se ostvaruju prihodi od kamata i dalje ima trend rasta, te da početkom ove godine vrijednost obveznica i bankarskih depozita u portfelju PREF-a iznosi skoro 30 odsto vrijednosti imovine PREF-a.

Lakić je podsjetio da je prije nešto manje od pet godina sva imovina PREF-a bila u akcijama preduzeća iz procesa privatizacije. On je naveo da je, prema preliminarnim podacima, i u prošloj godini PREF poslovao sa ostvarenom dobiti.

Lakić je dodao da su u prošloj godini prihodi od dividendi za oko 10 odsto manji u odnosu na prihode od dividendi u 2014. godini.

„Iznos dividende koji će biti isplaćen Fondu PIO po osnovu dobiti iz prošle godine biće poznat nakon što budu usvojeni finansijski izvještaji za 2015. godinu, a PREF je u prethodne četiri godine svake godine isplaćivao dividendu u prosječnoj vrijednosti od oko 6,6 miliona KM“, rekao je Lakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik