Građani BiH se sve više zadužuju

Bez autora
Jan 25 2016

Građani sve više uzimaju kredite, i to samo za tekuću potrošnju, dok su namjenski zajmovi za kupovinu stanova, poduzetništvo i druga dugoročna investiranja u konstantnom padu. Ukupni krediti stanovništvu u BiH prošle godine su porasli za više od 220 milijuna KM, a taj rast ostvaren isključivo zahvaljujući povećanju skupih nenamjenskih kredita i minusa na kartici. Prema podacima CB BiH, na temelju uzorka od deset banaka, ukupni krediti koje su stanovništvu plasirale banke u BiH početkom 2015. iznosili su 5,9 milijardi KM, dok su na kraju studenog povećani na 6,2 milijarde KM. Nenamjenski potrošački i krediti po kartičnom poslovanju povećani su 277 milijuna, dok su stambeni, za kupovinu automobila i krediti za poduzetništvo smanjeni za 57,8 milijuna KM. Nenamjenski potrošački krediti su povećani za čak 270 milijuna KM.

Građani BiH se sve više zadužujuGrađani BiH se sve više zadužuju kako bi preživjeliGrađani sve više uzimaju kredite, i to samo za tekuću potrošnju, dok su namjenski zajmovi za kupovinu stanova, poduzetništvo i druga dugoročna investiranja u konstantnom padu.

Kako piše portal Capital.ba, ukupni krediti stanovništvu u BiH prošle godine su porasli za više od 220 milijuna KM, a taj rast ostvaren isključivo zahvaljujući povećanju skupih nenamjenskih kredita i minusa na kartici.

Prema podacima CB BiH, na temelju uzorka od deset banaka, ukupni krediti koje su stanovništvu plasirale banke u BiH početkom 2015. iznosili su 5,9 milijardi KM, dok su na kraju studenog povećani na 6,2 milijarde KM.

Nenamjenski potrošački i krediti po kartičnom poslovanju povećani su 277 milijuna, dok su stambeni, za kupovinu automobila i krediti za poduzetništvo smanjeni za 57,8 milijuna KM, analizirao je portal Capital.ba.

Nenamjenski potrošački krediti su povećani za čak 270 milijuna KM. Ovi krediti na početku 2015. su iznosili 4,4 milijarde KM, dok su pred kraj 2015. dostigli 4,7 milijardi KM. Krediti po kartičnom poslovanju povećani su za osam milijuna - na 230 milijuna KM.

Tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže za Capital.ba kako je zabrinjavajući trend rasta nenamjenskih kredita i zaduženja preko kreditnih kartica posebno izražen posljednjih mjeseci.

- Ta tendencija će se sigurno nastaviti. Jedan od ključnih uzroka je usvajanje Zakona o radu prethodno u FBiH, a sada i u RS. To je, na određen način, utjecalo na izmjenu statusa zaposlenih. Sada će se udio ugovora na određeno vrijeme znatno povećavati, a s druge strane imamo nešto jednostavnije mogućnosti otpuštanja radnika, tako da je sigurnost na radnom mjestu poljuljana i građani se teže odlučuju za dugoročne kredite, kazao je Mišić.

Istaknuo je kako je i kupovna moć građana, koja stalno opada, jedan od bitnih razloga zbog kojih sve manje uzimaju neke namjenske dugoročne kredite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik