Minuli rad neće biti ukinut

Bez autora
Jan 25 2016

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije izjavio je da na današnjoj sednici ovog saveta nije bilo rasprave o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru, već da Savet očekuje da će nadležna ministarstva usaglasiti stavove o spornim članovima i da će finalni nacrt dobiti do kraja nedelje.On je rekao da nacrt pomenutog zakona još nije usaglašen, i saopštio da raspolaže informacijom da će ponovo biti zatraženo da se organizuje sednica Saveta, koji će se tada izjasniti o definitivnom predlogu.

Finalni Nacrt zakona o platama u javnom sektoru do kraja nedeljePredsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da na današnjoj sednici ovog saveta nije bilo rasprave o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru, već da Savet očekuje da će nadležna ministarstva usaglasiti stavove o spornim članovima i da će finalni nacrt dobiti do kraja nedelje.

Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da nacrt pomenutog zakona još nije usaglašen, i saopštio da raspolaže informacijom da će ponovo biti zatraženo da se organizuje sednica Saveta, koji će se tada izjasniti o definitivnom predlogu.

Prema njegovim rečima, najviše rasprave bilo je o obračunu minulog rada i obračunu zarade za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora.

On je naveo da su predstavnici sindikata istakli da je neprihvatljivo da se minuli rad uračuna u koeficijent plate, već da to mora biti posebna stavka.

Takođe, kako je objasnio, za sindikate je neprihvatljivo da se zarada za vreme godišnjeg odmora ili bolovanja obračunava samo u odnosu na osnovnu platu, s obzirom na to da bi na taj način zarada za vreme takvog odsustva bila i do 45 odsto manja od redovne mesečne zarade.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić potvrdio je da minuli rad neće biti ukinut.

Nije reč o ukidanju minulog rada, već o želji da zarada koju neko ostvaruje mora da izrazi i kvalitet njegovog rada i postignute rezultate. Postavlja se pitanje da li ugrađujemo i minuli rad u to vrednovanje rada, ili to razdvajamo kao i do sada, pa se po automatizmu nekome dodaje određeni procenat plate zato što je dugo radio u sistemu, dodao je Maravić.

On je ukazao na to da je, svakako, pretpostavka da neko što duže radi, radi sve bolje i da zaslužuje da bude plaćen više.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić istakao je da je za obračun plata krovni važeći Zakon o radu, u skladu sa kojim se za vreme bolovanja isplaćuje 65 odsto od proseka 12 mesečnih zarada.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta Ljubiša Nestorović rekao je da je na sednici Saveta postignut dogovor o tome da taj savez uputi inicijativu za izmenu odredbe Zakona o penzijama kojom se umanjuju zarade za prevremeni odlazak u penziju, kako bi što manje bili pogođeni radnici koji su prinuđeni da se prevremeno penzionišu jer im preduzeća idu u stečaj.

Nestorović je naveo primer osobe koja je zadovoljila uslov od punih 40 godina staža, ali nema 65 godina života, već joj nedostaje pet godina.

U tom slučaju imate 4,8 odsto godišnje manju penziju, a na tih pet godina, penzija je manja 20 odsto, i to trajno. Predlažemo da se to menja, jer ima mnogo ljudi koji uzimaju socijalne programe i napuštaju firme koje nisu privatizovane, a oni ne mogu da nađu novi posao, objasnio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik