Bescarinski izvoz u SAD - šansa za srpske privrednike

Bez autora
Jan 25 2016

Privrednici iz Srbije, zahvaljujući Opštem sistemu preferencijala, mogu bez carine da izvoze na američko tržište automobilske delove, zamrznuto voće i povrće, lovačko oružje i municiju. Trenutno je iskorišćenost GSP sistema oko 65 odsto, a velike su mogućnosti da srpske kompanije povećaju izvoz. Američko tržište ima veliku „usisnu moć“ i većina robe koja se sada plasira u SAD može da ima veći izvoz. Neophodno je da se predstavnici srpske poslovne zajednice raspitaju se o uslovima poslovanja na tržištu SAD u PKS, da pribave svu potrebnu dokumentaciju, i realno sagledaju sopstvene kapacitete i konkurentnost.

Izvoz u SAD - šansa za srpske privrednikePrivrednici iz Srbije, zahvaljujući Opštem sistemu preferencijala (GSP sistem), mogu bez carine da izvoze na američko tržište automobilske delove, zamrznuto voće i povrće, lovačko oružje i municiju.

Trenutno je iskorišćenost GSP sistema oko 65 odsto, a velike su mogućnosti da srpske kompanije povećaju izvoz, istaknuto je u PKS.  Američko tržište ima veliku „usisnu moć“ i većina robe koja se sada plasira u SAD može da ima veći izvoz, rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS na otvaranju konferencije „Bescarinski uvoz u Ameriku - sve o GSP sistemu“.

Jovanović je pozvao predstavnike srpske poslovne zajednice da dođu u PKS, raspitaju se o uslovima poslovanja na tržištu SAD, da pribave svu potrebnu dokumentaciju, i realno sagledaju sopstvene kapacitete i konkurentnost.

Ističe da je srpski proizvod kvalitetan i konkurentan za američko tržište, ali da uvek treba razmišljati o količinama i kontinuitetu isporuke. Po rečima Jovanovića, pažnja treba da bude na malim i srednjim preduzećima – kako da unaprede izvoz, kontinuirano proizvode kvalitetnu robu i tako se pozicioniraju na tržištu SAD.

Veliku šansu za veći plasman proizvoda u Ameriku predstavnik PKS vidi u regionalnom povezivanju i zajedničkom nastupu kompanija iz CEFT-a zemalja, koje međusobno imaju dobru razmenu. Te države imaju veću šansu, ako bi nastupile zajedno na velikim tržištima kao što je američko, kinesko, rusko, rekao je Jovanović.

Džeremi Long, šef ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu, kaže da su automobilski delovi, zamrznuto voće i povrće, lovačko oružje i municija, tri grupe proizvoda koji su se tradicionalno iz Srbije najviše prodavali u SAD.

Bescarinski izvoz u Ameriku - GSP program veoma je važan sistem koji omogućava da se poveća razmena roba između SAD i mnogih zemalja u svetu, uključujući i Srbiju.

„To je sistem koji pogoduje obema stranama da se razvijaju dalje. Nešto što pomaže trgovinsku razmenu svakako pomaže da se poveća zaposlenost i u SAD i Srbiji. I zato želimo da se postaramo da što više ljudi u Srbiji čuje na koji način mogu da koriste ove trgovinske preferencijale i da povećaju trgovinsku razmenu sa Amerikom“, objasnio je Long.

GSP sistem predstavlja alat koji omogućava zemljama u razvoju da povećaju prisutnost na tržištu SAD. Primenjuje se na oko 122 zemlje i 5.000 različitih vrsta proizvoda, najviše industrijskih i poljoprivrednih.

Roba mora da zadovolji kriterijum porekla – da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i direktno isporučena sa srpskog tržišta. Pravo GSP sistema je retroaktivno i ponovo je odobreno Srbiji 29. jula 2015, a važi do decembra 2017. godine. Iskorišćenost GSP sistema kreće se između 20 i 70 odsto, a trenutno je oko 65 odsto.    

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik