U srijedu potpisivanje ugovora o sufinansiranju samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi

Bez autora
Jan 26 2016

Potpisivanje ugovora s korisnicima koji su ispunili kriterije utvrđene Javnim pozivom za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede u 2015. bit će upriličeno sutra u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu na Ilidži.Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, osiguralo je tri miliona KM i 9. novembra 2015. raspisalo Javni poziv na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije.

Sutra potpisivanje ugovora o sufinansiranju samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivrediPotpisivanje ugovora s korisnicima koji su ispunili kriterije utvrđene Javnim pozivom za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede u 2015. bit će upriličeno sutra u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu na Ilidži.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, osiguralo je tri miliona KM i 9. novembra 2015. raspisalo Javni poziv na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije.

S obzirom na to da je planirano da ovaj javni poziv bude trajnog karaktera, drugi javni poziv će biti objavljen u ovoj godini.

U skladu s Programom, Zavod će iz zajedničkih sredstava tim korisnicima mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva u visini od 100 posto iznosa obaveznih doprinosa prvih 12 mjeseci (I godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 13 do 24 mjeseca (II godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 25 do 36 mjeseci (III godina), te u visini od 75 posto iznosa obaveznih doprinosa u II i III godini u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.

Osim toga, fizičkim osobama, odnosno novoregistriranim poljoprivrednim obrtima, iz sredstava Zavoda bit će sufinansirani i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljekarskog uvjerenja, taksa, oprema/sredstva za rad i slično) u iznosu od 200 KM, a bit će isplaćeni po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.                                  

Nakon potpisivanja ugovora bit će održna pres-konferencija, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik