Sektoru agrara u 2016. na raspolaganju 15 miliona evra

Bez autora
Jan 26 2016

Predsednik Privredne komore Srbije i v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, potpisali su Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija radi koordinacije aktivnosti u pregovaračkom procesu i informisanja poslovne zajednice o napretku u pregovorima o članstvu.Cilj je da privredu Srbije što efikasnije pripremimo za buduće jedinstveno tržište Evropske unije, a istaknuto je i da je pridruživanje EU jedan od najvažnijih procesa. Poljoprivrednici u Srbiji ove godine mogu da očekuju prvi poziv za korišćenje evropskih IPARD fondova. U 2016. poljoprivrednicima i firmama iz sektora agrara trebalo da bude na raspolaganju 15 miliona evra.

Pripremanje privrednika Srbije za jedinstveno tržište EUMarko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, potpisali su Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija radi koordinacije aktivnosti u pregovaračkom procesu i informisanja poslovne zajednice o napretku u pregovorima o članstvu.

Potpisivanju memoranduma u PKS prisustvovale su Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i  Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, koje su istakle veliki značaj i ulogu Komore u pregovaračkom procesu.

Cilj nam je da privredu Srbije što efikasnije pripremimo za buduće jedinstveno tržište Evropske unije, rekao je Marko Čadež, ističući da je pridruživanje EU jedan od najvažnijih procesa. Predsednik PKS podseća da Komora, kao krovna asocijacija srpske privrede, ima svoje predstavnike u 24 pregovaračka poglavlja, da redovno informiše privrednike o pregovorima, propisima EU, programima pretpristupne pomoći i i sredstvima dostupnim kroz EU fondove.

Ksenija Milenković je istakla da poljoprivrednici u Srbiji ove godine mogu da očekuju prvi poziv za korišćenje evropskih IPARD fondova. Kako je navela, u 2016. poljoprivrednicima i firmama iz sektora agrara trebalo da bude na raspolaganju 15 miliona evra.

Po rečima ministarke Jadranke Joksimović do kraja 2020. godine gazdinstva i poljoprivredne firme iz IPARD fondova moći da dobiju bespovratno 175 miliona evra. Joksimović je rekla da se u prvoj polovini godine može očekivati otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, koja su posvećena vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama, a do kraja godine i još dva poglavlja - poglavlje pet o javnim nabavkama i 20 o preduzetničkoj i industrijskoj politici.

Uređen pravni sistem šalje poruku investitorima da je Srbija stabilna zemlja, pouzdan partner i dobra destinacija za poslovanje i ulaganje.

Tanja Miščević istakla je veliku pomoć i podršku PKS u procesu skrininga velikog broja poglavlja, veliku vrednost „analitičke baze“ koju komora ima kroz rad grupacija i udruženja, kao i ne manje važnu edukativnu ulogu. Miščević je rekla da se memorandumom institucionalizuje jako dobra saradnja prirodnih partnera - Kancelarije i PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik