Turizmom će se moći baviti kao dodatnom djelatnošću u FBiH

Bez autora
Jan 28 2016

Nedavno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, uputio inicijativu za donošenje izmjena i dopuna propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma te izmjena i dopuna propisa iz oblasti poduzetništva i obrta. Na jednoj od sjednica Vlada FBiH je podržala inicijativu za izmjene i dopune propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma.Vlada podupire inicijativu o izmjeni i dopuni propisa iz oblasti ugostiteljstva, a isti će biti uvršteni u prvu radnu verziju dopuna Zakona o ugostiteljskoj oblasti. Zastupnik je u svom obrazloženju o krajnjem cilju ili, bolje reći, rezultatu inicijative naveo kako bi dopunama i izmjenama zakona došlo do jačanja sektora turizma.

Turizmom će se moći baviti kao dodatnom djelatnošću u FBiHNedavno je Hajrudin Havić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, uputio inicijativu za donošenje izmjena i dopuna propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma te izmjena i dopuna propisa iz oblasti poduzetništva i obrta, piše Večernji list BiH.

Na jednoj od sjednica Vlada FBiH je podržala inicijativu za izmjene i dopune propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Dodatni prihodi

Na osnovi Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015. - 2018. godine, koju provodi Vlada Federacije BiH, predviđa se donošenje zakona o turizmu u FBiH u okviru kojeg će biti obuhvaćene i turističke usluge koje su navedene u važećem zakonu.

Vlada podupire inicijativu o izmjeni i dopuni propisa iz oblasti ugostiteljstva, a isti će biti uvršteni u prvu radnu verziju dopuna Zakona o ugostiteljskoj oblasti.

Zastupnik Havić je u svom obrazloženju o krajnjem cilju ili, bolje reći, rezultatu inicijative naveo kako bi dopunama i izmjenama zakona došlo do jačanja sektora turizma. Naime, pojedinim dopunama i izmjenama zakona došlo bi do prilagodbe trenutačnom stanju koje vlada na terenu.

Konkretno, to znači da bi se izmjenama i dopunama zakona stvorila mogućnost obavljanja sezonskih turističkih usluga koje su već navedene u Zakonu o turističkoj djelatnosti u FBiH, kao dopunska zanimanja, u cilju legaliziranja dosadašnje prakse koja je evidentna u ovoj oblasti, a koja bi omogućila građanima u FBiH da tijekom turističke sezone mogu ostvariti dodatni prihod.

Također, izmjenama i dopunama propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma, u inicijativi se navodi kako bi trebalo predvidjeti uvođenje kategorije seoskog kućanstva i iznajmljivanje soba i stanova u objektima bez dodatnih preuređenja i uvjeta koje propisi predviđaju na način da se omogući građanima da mogu iznajmljivati sobe bez registracije obrta i fiskalizacije.

To bi značilo da se najam soba i kreveta u okviru kućanstva može vršiti uz plaćanje godišnjeg ili tromjesečnog paušalnog poreza po boravištu poreznog obveznika te da se na isti način stvori mogućnost vlasnicima stanova iznajmljivati ih u turističke svrhe, također uz plaćanje spomenutih paušalnih poreza, odnosno paušalnih iznosa boravišne pristojbe.

Paušalno oporezivanje

Porez bi se utvrđivao odlukom Porezne uprave po broju kreveta uz određivanje minimalnih potrebnih uvjeta za ovu uslugu. Obveznici godišnjeg paušalnog poreza na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta turistima ne bi morali izdavati fiskalne račune za obavljene usluge, s obzirom da bi porez bio određen na osnovi paušala.

Porezni obveznik kojemu se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak za iznajmljivanje stanova, soba i kreveta turistima, bio bi dužan voditi propisanu evidenciju gostiju i uplaćivati paušalne iznose boravišne pristojbe za goste. Predloženim rješenjima, većina građana u većem bh. entitetu koji se bave ovim poslom odustala bi od rada “na crno”, koji je evidentan u ovoj oblasti.

Omogućilo bi se većem broju građana na zakonit način ostvariti dodatni prihod po osnovi turističke djelatnosti, osobito u razdoblju turističke sezone, na način da se ova dodatna djelatnost paušalno oporezuje uz obvezu vođenja propisane evidencije domaćih i stranih državljana koji posjećuju i odsjedaju u turističkim odredištima u Federaciji BiH. S gledišta trenutačne i buduće sigurnosne situacije to je vrlo značajno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik