Utvrđen radni program COSME projekta

Bez autora
Jan 28 2016

Predviđena je realizacija 28 aktivnosti za koje je izdvojeno 270 miliona evra. Projekti obuhvataju unapređenje pristupa finansijama, tržištu u okviru Evropske unije, ali i na globalnom nivou, unapređenje poslovnog okruženja za povećanje konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća, kao i promociju preduzetništva i preduzetničke kulture.U saradnji sa Ministarstvom privrede, koje je nadležno za sprovođenje programa u Srbiji, Privredna komora Srbije organizovaće Info dane na kojima će predstavnici relevantnih institucija i malih i srednjih preduzeća moći da se detaljnije upoznaju sa procedurama apliciranja.

Utvrđen radni program COSME projektaPredviđena je realizacija 28 aktivnosti za koje je izdvojeno 270 miliona evra. Projekti obuhvataju unapređenje pristupa finansijama, tržištu u okviru Evropske unije, ali i na globalnom nivou, unapređenje poslovnog okruženja za povećanje konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća, kao i promociju preduzetništva i preduzetničke kulture.

U saradnji sa Ministarstvom privrede, koje je nadležno za sprovođenje programa u Srbiji, Privredna komora Srbije organizovaće Info dane na kojima će predstavnici relevantnih institucija i malih i srednjih preduzeća moći da se detaljnije upoznaju sa procedurama apliciranja.

Prvi sastanak predviđen je u februaru, a tema je priprema MSP sektora za učešće  na otvorenom pozivu za finansiranje projekata u oblasti inovativnog dizajna i visokih tehnologija.
 
Osnovni cilj Programa EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSME) jeste podsticanje konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća, kao i podrška preduzetničkoj kulturi i promociji kreativnosti sektora.

Budžet Programa za period 2014 -2020 iznosi 2,3 milijarde evra, a za finansijske instrumente, koji se plasiraju preko posrednika – finansijskih institucija – predviđeno je 60 odsto budžeta, oko 1,3 milijarde evra.

U Programu  COSME mogu da učestvuju finansijske institucije, nacionalne, regionalne i lokalne organizacije koje deluju na podsticanju i promociji MSP, a krajnji korisnici Programa su preduzetnici i MSP.
 
Učešćem  Srbije u programu COSME od 1. januara 2016. godine, nastavlja se realizacija aktivnosti  Evropske mreže preduzetništva,  pomoć u pronalaženju poslovnih partnera, partnera u EU programima, pristupu finansijskim sredstvima Evropske unije,  kao i učešće na sajmovima i poslovnim susretima i dr. (Za više informacija o aktivnostima EEN mreže pogledajte OVDE)
 
Radnim programom COSME za 2016. godinu za unapređenje pristupa finansijama – u formi kapitala i dugih instrumenata predviđeno je više od 167 miliona evra, za unapređenje pristupa tržištu u okviru Evropske unije, ali i globalnom nivou preko 52 miliona evra, za unapređenje poslovnog okruženja za povećanje konkurentnosti i održivosti  MSP oko 38 miliona evra, dok je za promociju preduzetništva i preduzetničke kulture predviđeno preko 12 miliona evra.
 
Sprovođenje Programa COSME u nadležnosti je Generalnog direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG Growth) i Evropske agencije za MSP (EASME), dok su  finansijski instrumenti u nadležnosti Evropskog investicionog fonda (EIF).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik