Grantovi za siguran posao

Bez autora
Jan 28 2016

Nemačka organizacija „Help“ je uz pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA pokrenula projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.Projekat će se realizovati u Kraljevu, Kruševcu, Obrenovcu, Požarevcu, Trsteniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu i Vranju. Projekat predviđa uključivanje marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa stanovništva u socijalni i privredni život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama, kao i njihov bolji pristup tržištu rada.

Grantovi za siguran posaoNemačka organizacija „Help“ je uz pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA pokrenula projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.

Projekat će se realizovati u Kraljevu, Kruševcu, Obrenovcu, Požarevcu, Trsteniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu i Vranju.

Projekat predviđa uključivanje marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa stanovništva u socijalni i privredni život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama, kao i njihov bolji pristup tržištu rada.

Podrška pri započinjanju sopstvenog biznisa biće pružena na dva načina. Prvo će biti organizovane motivacione radionice za nezaposleno romsko i lokalno stanovništvo, kroz koje će polaznici dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja u najbližem okruženju

Pored toga, moći će da konkurišu za grantove u opremi u vrednosti od 1.500, 2.400 i 3.600 evra. Korisnici grantova biće u obavezi da registruju delatnost, pohađaju poslovne i stručne obuke i da obave osam sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu. Isporučena oprema postaje vlasništvo korisnika po isteku dve godine korišćenja za obavljanje navedene delatnosti.

Nacionalna služba za zapošljavanje sarađuje sa „Helpom“ informišući nezaposlena lica o projektu i motivišući ih da na taj način reše problem nezaposlenosti. U utorak, 26. januara, u Filijali Kraljevo NSZ predstavnici „Helpa“ i NSZ održali su informativnu radionicu za sve koji su zainteresovani za pokretanje sopstvenog biznisa.

Objašnjeni su uslovi konkursa, način popunjavanja prijave i prava i obaveze korisnika sredstava. Za Kraljevčane su planirana 2 granta od po 3.600 evra i po devet grantova od 1.500 i 2.400 evra, što ukupno iznosi 35.100 evra za podsticaj privatnog preduzetništva u Kraljevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik