Evropski investicioni fond dao garanciju za kreditiranje MSP

Bez autora
Jan 28 2016

Evropski investicioni fond i Prokredit grupa potpisali su sporazum kojim će povećati kreditiranje malih i srednji preduzeća. Sporazum se odnosi na kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća, kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.Novi sporazum omogućava Prokredit grupi da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 miliona evra, preko Prokredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji.

Evropski investicioni fond dao garanciju za kreditiranje MSPEvropski investicioni fond i Prokredit grupa potpisali su sporazum kojim će povećati kreditiranje malih i srednji preduzeća. Sporazum se odnosi na kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

Novi sporazum omogućava Prokredit grupi da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 miliona evra, preko Prokredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji.

Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizon 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije.

Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim Prokredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

“Cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja”, rekao je Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije.

InnovFin SME, inicijativa koju podržava Evropska komisija, inače je garantni sporazum koji omogućava garancije i kontra-garancije za kredite u iznosu između 25.000 i 7,5 miliona evra, kako bi se olakšao pristup zajmovima za inovativna mala i srednja preduzeća i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom do 499 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik