Za godinu dana 22% više preduzetnika

Bez autora
Jan 31 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave izjavila je da će puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru početi krajem aprila, uz napomenu da je u poslednjih pet meseci 2015. godine broj novoregistrovanih preduzetnika za petinu veći nego u istom periodu 2014. godine.Ona je precizirala da je broj onih koji su pokrenuli legalan posao u pomenutom periodu veći za 22 odsto. Objasnivši da je to rezultat povećanog inspekcijskog nadzora, podsetila na to da je za četiri meseca sprovedeno više od 110.000 inspekcijskih nadzora i utvrđeno više od 3.000 neregistrovanih subjekata.

Za godinu dana preduzetnika više za petinuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru početi krajem aprila, uz napomenu da je u poslednjih pet meseci 2015. godine broj novoregistrovanih preduzetnika za petinu veći nego u istom periodu 2014. godine.

Udovički je, učestvujući na 9. godišnjoj konferenciji i promociji Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), precizirala da je broj onih koji su pokrenuli legalan posao u pomenutom periodu veći za 22 odsto.

Ona je, objasnivši da je to rezultat povećanog inspekcijskog nadzora, podsetila na to da je za četiri meseca sprovedeno više od 110.000 inspekcijskih nadzora i utvrđeno više od 3.000 neregistrovanih subjekata.

Inspekcije su, kako je navela, dobile mogućnost da sprovode nadzor u stambenom prostoru koji se često koristi kao poslovni, i navela da je po nalogu suda sprovedeno 56 uviđaja, dok su uz zahtev ili pristanak vlasnika ili zakupca izvršena 82 uviđaja.

Udovički je, govoreći o reformama koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već sprovelo ili planira da realizuje, ukazala na to da je planirano uvođenje "Bele liste poslodavaca" u 2016. godini.

Ministar privrede Željko Sertić istakao je da do kraja maja nijedno preduzeće u Srbiji neće biti pod zaštitom države, i dodao da je pre samo godinu dana pod zaštitom države bilo više od 500 državnih preduzeća koja nisu privatizovana, a da ih sada ima 10.

Sertić je podsetio na to da je reč o više od 500 preduzeća koja nisu mogla da izmiruju svoje dugove, plaćaju porez, račune za struju i drugo. Prema njegovim rečima, u neprivatizovanim preduzećima i onima koja nisu restrukturirana bilo je zaposleno više od 90.000 ljudi.

On je naglasio da se sada treba pozabaviti poslovanjem javnih preduzeća na lokalnom i republičkom nivou, uz napomenu da su u četiri najveća od njih počele reforme – "Elektroprivredi Srbije", "Srbijagasu", "Železnicama Srbije" i "Putevima Srbije".

Ministar je najavio i da će u narednom periodu biti doneta četiri pravilnika, od kojih su najvažniji oni koji se odnose na ulaganja i privredno okruženje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik