Nove poreske olakšice za poslodavce

Bez autora
Feb 01 2016

Poslodavcima iz privatnog sektora, od 1. januara 2016. godine obezbeđeni su fiskalni podsticaji, kako bi se podstaklo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. Poslodavci pozitivno ocenjuju poreske olakšice i najavljuju novo zapošljavanje.Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produžena je primena postojeće olakšice za zapošljavanje novih lica, koja se ostvaruje kao pravo poslodavca da ostvari povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu i dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za novozaposleno lice.

Nove poreske olakšice za poslodavcePoslodavcima iz privatnog sektora, od 1. januara 2016. godine obezbeđeni su fiskalni podsticaji, kako bi se podstaklo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. Poslodavci pozitivno ocenjuju poreske olakšice i najavljuju novo zapošljavanje.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se primenjuju od 1. januara 2016. godine, produžena je primena postojeće olakšice za zapošljavanje novih lica, koja se ostvaruje kao pravo poslodavca da ostvari povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu i dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za novozaposleno lice.

Olakšica se ostvaruje u visini od 65, 70 i 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih, po osnovu zarade novog radnika isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2017. godine.

Uvedena je, takođe, i nova olakšica za poslodavca - mikro i mala privredna društva, kao i za preduzetnike, koji zaposle najmanje dva nova radnika. Olakšica predviđa povraćaj 75 odsto plaćenog poreza na zaradu i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za novozaposlenog, po osnovu njegove zarade isplaćene do 31. decembra 2017. godine. Ovu beneficiju ne može ostvariti poslodavac koji već koristi neku vrstu podsticaja, u skladu sa odgovarajućim propisom.

Članovi Foruma MSPP PKS, duži vremenski period ukazuju na potrebu stimulativnog poreskog sistema,  tražeći da se poreska politika reformiše upravo u ovom pravcu, u kojem su najavljeni podsticaji. Članovi Foruma malih i srednjih privrednih društava pozdravili su podsticaje koje donose pomenuti propisi, ukazujući da su tražili još stimulativnije poreske olakšice.

Naime, bilo bi progresivno da  se preduzetnici oslobode poreskih obaveza na jedan određeni vremenski period, u zavisnosti od broja zaposlenih, tako što bi se utvrdili kriterijumi i broj novozaposlenih, smatraju predstavnici MSPP.

Pozdravljamo sve podsticaje jer ohrabruju na novo zapošljavanje i otvaraju mnogo novih mogućnosti, ističu predstavnici poslodavaca uspešnih domaćih izvoznika. Poslodavci očekuju da će uz pomoć novog zapošljavanja unaprediti proizvodnju i produktivnost, povećati izvoz, što će imati pozitivne efekte na čitavu srpsku privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik