Povezivanje male privrede kroz Evropsku mrežu preduzetništva

Bez autora
Feb 02 2016

Privredna komora Srbije je razvila niz servisa podrške kompanijama kako bi unapredile poslovanje u inostranstvu, a jedan od ključnih je članstvo u EEN - najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privredi.Privreda Srbije ulazi u fazu kada put ka članstvu Evropske unije sve značajnije utiče na domaće poslovno orkuženje, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga. U isto vreme, suočavamo se i sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i skromnim mogućnostima rasta domaće tražnje.

Jačanje kapaciteta male privrede kroz Evropsku mrežu preduzetništvaPrivredna komora Srbije je razvila niz servisa podrške kompanijama kako bi unapredile poslovanje u inostranstvu, a jedan od ključnih je članstvo u EEN - najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privredi.

Privreda Srbije ulazi u fazu kada put ka članstvu Evropske unije sve značajnije utiče na domaće poslovno orkuženje, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga. U isto vreme, suočavamo se i sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i skromnim mogućnostima rasta domaće tražnje. Postavlja se pitanje gde, u takvim okolnostima, leži potencijal za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji?

„U Privrednoj komori Srbiji čvrsto verujemo da je jedan od odgovora u internacionalizaciji - osvajanju novih tržišta, unapređenju poslovanja kroz nove tehnologije i poslovne prakse ili racionalizaciji proizvodnje kroz prekogranično poslovno povezivanje“, ističe Marko Kovačević, projekt menadžer Evropske mreže preduzetništva u Srbiji.

Internacionalizacija, objašnjava Kovačević, za mnoga preduzeća predstavlja i dalje veliki izazov, jer ih dovodi na nepoznat teren koji funkcioniše po različitim pravilima i normama. Da bi pomogla preduzećima da maksimalno iskoriste svoj potencijal na evropskom i svetskom tržištu, Komora je razvila razne resurse i alate za pomoć svojim članicama.

Jedan od ključnih je članstvo u Evropskoj mreži preduzetništva, najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj prirvedi u njihovim nastojanjima da unaprede konkurentnost kroz internacionalizaciju i inovacije.

Cilj  EEN mreže jeste da, kroz besplatne usluge, obezbedi kompanijama da što lakše i brže nađu poslovne partnere u inostranstvu. Na raspolaganju su mogućnosti potrage za distributerima, dobavljačima, partnerima u proizvodnji, transferu nove tehnologije, licenciranju, franšizi, kroz Bazu poslovne saradnje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima u okviru sajmova u zemlji i inostranstvu,  organizaciju poslovnih misija u inostranstvu i dr.

Uključivanje PKS u EEN unapredilo je podršku malim i srednjim privrednim društvima u Srbiji, a poboljšan je i kvalitet usluga cele mreže kroz obezbeđivanje kontakata sa velikim brojem srpskih privrednika. Više od 80 firmi iz Srbije dogovorile su saradnju sa  inostranim preduzećima iz sektora turizma, ICT, građevinske, mašinske, prehrambene, metalske, tekstilne industrije ali i drugih oblasti. Saradnja obuhvata različite forme od nabavke i distribucije, preko učešća na zajedničkim projektima i tenderima, do razmene tehnologije.

PKS je u 2016 na čelu konzorcijuma – EEN Serbia, koji je zadužen za sprovođenje usluga mreže u Srbiji i koji funkcioniše po principu „nema pogrešnih vrata“. Partneri u Konzorcijumu su: Biznis inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Razvojna agencija Srbije, Institut Mihajlo Pupin i Univerzitet u Nišu.

Evropska mreža preduzetništva je posebno značajna za naš region koji obnavlja i unapređuje međusobne poslovne veze. Usluge koje EEN pruža odličan su alat za naše firme ne samo da se značajno poboljša trgovinska razmena u regionu, što je nešto u čemu smo već uspešni, već da se privreda značajnije poveže kako bi firme zajedno osvajale nova tržišta, posebno u Evropi.

U toku 2016. godine, centralni EEN događaj u organizaciji PKS biće međunarodni poslovni susreti na sajmu poljoprivrede u Novom sadu - AgroB2B@NSFair, koji će se održati 16. maja 2016. godine, a zemlja partner je Italija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik