Novo doba Jahua - otkazi, smene i novi vlasnik

Bez autora
Feb 02 2016

Američki internet gigant Jahu će najaviti ukidanje 1.600 radnih mesta ili 15 odsto ukupnog broja zaposlenih. Plan rezanja troškova i otpuštanja će predstaviti generalna direktorka Jahua Marisa Majer na prezentaciji kvartalnih poslovnih rezultata, u trenutku kada ključni investitori Jahua vrše ogroman pritisak na odbor direktora da napravi izmene u rukovodstvu.Hedž fond Starbord veliju, kao važan akcionar Jahua, saopštio je prošlog meseca da su investitori izgleda "izgubili poverenje u rukovodstvo i u upravni odbor", pošto kompanija nije uspela da napravi zaokret u ključnoj internet delatnosti Jahua. U pismu upućenom upravnom odboru, Starbord je naveo da Jahu mora da proda svoju osnovnu delatnost drugim investitorima, kao i da su potrebne značajne izmene.

Novo doba Jahua - otkazi, smene i novi vlasnikAmerički internet gigant Jahu će najaviti ukidanje 1.600 radnih mesta ili 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, piše američki list Volstrit DŽornal.

Plan rezanja troškova i otpuštanja će predstaviti generalna direktorka Jahua Marisa Majer na prezentaciji kvartalnih poslovnih rezultata, u trenutku kada ključni investitori Jahua vrše ogroman pritisak na odbor direktora da napravi izmene u rukovodstvu.

Hedž fond Starbord veliju, kao važan akcionar Jahua, saopštio je prošlog meseca da su investitori izgleda "izgubili poverenje u rukovodstvo i u upravni odbor", pošto kompanija nije uspela da napravi zaokret u ključnoj internet delatnosti Jahua.

U pismu upućenom upravnom odboru, Starbord je naveo da Jahu mora da proda svoju osnovnu delatnost drugim investitorima, kao i da su potrebne značajne izmene.

Telekomunikacioni div Verajzon već je ranije poručio da je zainteresovan za kupovinu Jahua, a mogući su i drugi potencijalni kupci - neke medijske kompanije ili privatni investicioni fondovi.

Jahu je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije u liku Gugla i Fejsbuka, Jahu ne uspeva da proširi svoje internetsko poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Jahua izgubila oko trećinu svoje vrednosti, navodi njujorški finansijski list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik