Alfabet premašio Epl po vrijednosti

Bez autora
Feb 03 2016

Alfabet, krovna kompanija Gugla, nadmašio je Epl na listi tržišne vrijednosti vodećih kompanija na svetu. Do preokreta je došlo tokom jučerašnjeg kasnog trgovanja, pošto je Alfabet, koji je Gugl u oktobru osnovao kao matičnu kompaniju za sva svoja poslovanja, objavio izvještaj o zaradama u četvrtom tromjesečju koji je istakao snažan rast na tržištu digitalnog oglašavanja.Eplov Ajfon je, s druge strane, pretrpio prvi pad od njegovog lansiranja prije osam godina. Alfabet je zaradio 4,9 milijarde dolara na prihodima od 21,3 milijarde dolara u periodu oktobar-decembar. Kompanija navodi da bi bez troškova izdavanja akcija zaposlenima, zarada bila 8,67 dolara po akciji, što je uveliko nadmašilo očekivanje od 8,10 dolara po akciji.

Alfabet premašio Epl po vrijednostiAlfabet, krovna kompanija Gugla, nadmašio je Epl na listi tržišne vrijednosti vodećih kompanija na svetu.

Do preokreta je došlo tokom jučerašnjeg kasnog trgovanja, pošto je Alfabet, koji je Gugl u oktobru osnovao kao matičnu kompaniju za sva svoja poslovanja, objavio izvještaj o zaradama u četvrtom tromjesečju koji je istakao snažan rast na tržištu digitalnog oglašavanja.

Eplov Ajfon (iPhone) je, s druge strane, pretrpio prvi pad od njegovog lansiranja prije osam godina.

Alfabet je zaradio 4,9 milijarde dolara na prihodima od 21,3 milijarde dolara u periodu oktobar-decembar. Kompanija navodi da bi bez troškova izdavanja akcija zaposlenima, zarada bila 8,67 dolara po akciji, što je uveliko nadmašilo očekivanje od 8,10 dolara po akciji.

Na osnovu trgovanja poslije zatvaranja berze, tržišna vrijednost Alfabeta je bila 555 milijardi dolara, dok je Eplova bila 533 milijarde dolara, mada se očekuje da bi Epl mogao da se vrati na vrh tokom današnjeg trgovanja.

Eplove akcije su u padu usljed zabrinutosti zbog pada prodaje Ajfona, dok su Alfabetove akcije na vrijednosti dobile 45 odsto od kraja 2014. kada se njima još trgovalo pod imenom Gugl.

U posljednjem kvartalnom izveštaju Alfabeta prvi put su iznijeti detalji Guglovih poslovnih eksperimenata od samovozećih vozila do lijeka za rak.

Gugl je do sada u finansijskim izveštajima prikrivao troškove perifernih poslova, zbog čega je bilo teško ustanoviti koliko je zarađivao od svog osnovnog posla digitalnog oglašavanja, pretrage interneta i video snimaka na Jutjubu.

U posljednjem tromjesečju, Gugl je imao zaradu od 6,8 milijadi dolara na prihodu od 17,1 milijardi dolara, čime je ostvaren profit od ogromnih 40 odsto. Prema posljednjem izvještaju, Epl je imao profit od 32 odsto.

Alfabetove druge kompanije zajedno su imale gubitak od 1,2 milijarde dolara na prihodu od 151 miliona dolara. Tokom cijele godine, gubitak je bio 3,6 milijardi dolara na prihodu od 448 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik