Pad vrijednosti telekoma zbog nižih cijena telefoniranja

Bez autora
Feb 03 2016

Nedavno imenovani direktor Regulacijske agencije za komunikacije ekspresno je za sutra sazvao sastanak s čelnicima tri najveća telekom operatera u BiH predlažući mjere smanjenja cijena telefoniranja i slanja SMS. On na ovaj način nastoji stvoriti pritisak na upravu m:tela i ojačati utjecaj svoje stranke, a kao svojevrsna kolateralna žrtva tih odnosa bila bi i dva federalna telekom operatera koja strahuju od drastičnog smanjenja prihoda, do poslovanja s gubitkom i otpuštanja zaposlenika. Niže cijene apsolutno odgovaraju korisnicima koje sigurno ne zanima kako će se dogoditi.

Pad vrijednosti telekoma zbog nižih cijena telefoniranjaNedavno imenovani direktor Regulacijske agencije za komunikacije (RAK) iz redova SDS-a Predrag Kovač ekspresno je za sutra sazvao sastanak s čelnicima tri najveća telekom operatera u BiH predlažući mjere smanjenja cijena telefoniranja i slanja SMS nakon što je to zatražio njegov stranački šef Mladen Bosić koji je u parlamentu progurao inicijativu o usklađivanju cijena s regijom, piše Večernji list BiH.

Kolateralna žrtva

Bosić na ovaj način nastoji stvoriti pritisak na upravu m:tela i ojačati utjecaj svoje stranke, a kao svojevrsna kolateralna žrtva tih odnosa bila bi i dva federalna telekom operatera koja strahuju od drastičnog smanjenja prihoda, do poslovanja s gubitkom i otpuštanja zaposlenika.

Niže cijene apsolutno odgovaraju korisnicima koje sigurno ne zanima kako će se dogoditi, ali znakovito je što ovaj potez dolazi u vrijeme i kao pokušaj ‘neprijateljskog preuzimanja’ federalnih kompanija BH Telecoma i HT Mostar za koje je federalna Vlada najavila mogućnost privatizacije dijela udjela. Smanjivanje vrijednosti kompanije uoči toga procesa išlo bi u korist kupcima.

Uoči sastanka s čelništvom RAK-a, a prijedlog mora još potvrditi i Vijeće ove agencije, predstavnici telekom kompanija su unaprijed ocijenili neprihvatljivim da se usred poslovne godine mijenjaju pravila igre, ali su apsolutno izrazili spremnost prilagoditi usluge korisnicima lošeg socijalnog stanja, umirovljenicima, studentima.

Iz triju telekoma tvrde kako analiza koju su proveli iz RAK-a ne odgovara stvarnim činjenicama te ističu kako cijena telefoniranja i slanja SMS poruka nije najskuplja u BiH, nego graniči s regijom.

Uz to, objasnili su kako je pojava šest alternativnih operatera stvorila uvjete za tržišno natjecanja i samoregulaciju cijena, te da RAK ne može propisivati doslovno iznos tarifa što je direktor Kovač u dopisu i naveo.

Iz telekom operatera navode kako njihovi prihodi dramatično opadaju zbog besplatnih komunikacijskih kanala poput Skypea, WhatsAppa ili Vibera, zbog čega je upitan daljnji razvoj infrastrukture, prije svega 4G i LTE mreža. 
U razdoblju 2013. - 2015. u BiH je broj poslanih SMS poruka opao za oko 35%, a više od 25% međunarodnih poziva se realiziralo Skypeom u 2014. Telekom operateri će se na sastanku, kako doznajemo, suprotstaviti nalogu RAK da se već od 1. travnja korigiraju sve cijene usluga.

Prijedlozi cjenika

Prema dostavljenom prijedlogu RAK-a koji je doslovno izradio tarife, buduće cijene za post-paid korisnike bile bi doslovno niže za 17% , koliki je iznos PDV-a.

Traži se da se korisnicima ponudi obvezni post-paid korisnički model od 10 KM u koji bi bilo uključeno najmanje 50 minuta razgovora i 50 SMS-ova. RAK traži i ujednačavanje cijena poziva prema konkurentskim kućama te da iznose kao i razgovori unutar iste mreže.

Očekuje se smanjenje cijena za međunarodne razgovore, kao i da se razdoblje korištenja bona kod pre-paida korisnika produlji na razdoblje od 90 dana neovisno o visini nadoplate aktivacije.

Traži se izjednačavanje cijena poziva u vlastitoj i konkurentskoj fiksnoj mreži, te da se usklade cijene poziva iz fiksnih mreža prema korisnicima u drugim mrežama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik