Olakšice za male preduzetnike šansa za nova radna mesta

Bez autora
Feb 03 2016

Godina preduzetništva započela je olakšicom za mala preduzeća, koja nameravaju da zapošljavaju nove ljude. Biće im vraćeno 75 odsto plaćenog poreza i doprinosa. Takvu meru, preduzetnici pozitivno ocenjuju, ali upozoravaju i da to nije jedini problem za privrednike u Srbiji.Iz Privredne komore Srbije ističu da je najveći problemi parafiskalni nameti i finansiranje, jer nedostaju alternativni izvori sredstava osim banaka. Iz prodavnica, kafića ili kioska fiskalne kase stižu na popravku ili servisiranje u firmu sa samo osmoro zaposlenih. Olakšice pri zapošljavanju za takva mala preduzeća - novina su od ove godine.

Olakšice za male preduzetnike šansa za nova radna mestaGodina preduzetništva započela je olakšicom za mala preduzeća, koja nameravaju da zapošljavaju nove ljude. Biće im vraćeno 75 odsto plaćenog poreza i doprinosa. Takvu meru, preduzetnici pozitivno ocenjuju, ali upozoravaju i da to nije jedini problem za privrednike u Srbiji.

Iz Privredne komore Srbije ističu da je najveći problemi parafiskalni nameti i finansiranje, jer nedostaju alternativni izvori sredstava osim banaka.

Iz prodavnica, kafića ili kioska fiskalne kase stižu na popravku ili servisiranje u firmu sa samo osmoro zaposlenih. Olakšice pri zapošljavanju za takva mala preduzeća - novina su od ove godine.

"Ako se ukaže potreba nadamo se da ćemo zapsliti još nekoga ove godine", kaže direktorka firme "Metadata" Ivana Adamović.

Aleksandar Gračanac iz Odbora PKS za mala i srednja privredna društva i preduzetništvo navodi da država daje povraćaj 75 odsto poreza na zarade i socijalno osiguranje ukoliko se zaposle dva novozaposlena. "To je korak koji itekako može da pospeši novo zapošljavanje", smatra Gračanac.

Podsticaj je pozdravljen, ali i kritikovan jer nije dugoročan, samim tim ni siguran. Preduzetnici predlažu trajno umanjenje poreza.

"Porez na dohodak koji je 63 odsto, je previše za mala i srednja preduzeća. Mislim da bi to trebalo da bude tridesetak Dovoljno je da jedna trećina na lični dohodak ide budžetu, a ostalo da prosto dobije zaposleni", smatra direktorka preduzeća "NAG" Aleksandra Popović.

Problemi preduzetnika ne završavaju se samo na porezima i ne rešavaju se samo jednom olakšicom.

Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije smatra da je najveći problem preduzetništva finansiranje privatnog sektora i nedostatak alternativnih izvora finansiranja osim banaka.

"Sa druge strane, postoji dosta visok nivo parafiskalnih nameta, troškova poslovanja. Ono o čemu preduzetnici danas najviše pričaju je problem na koji način finansijski podržati start-ap preduzetnike", napominje Gračanac.

Hoće li u godini preduzetništva, kako je nazvana 2016, barem jedan problem biti trajno rešen?

U Vladi uveravaju da hoće. Za to je zadužen, nedavno formirani Savet za mala i srednja preduzeća sastavljen od ministara, predstavnika državnih institucija i poslovne zajednice. Sa prve sednice održane u julu prošle godine i druge održane danas nije se čulo više od saopštenja, u kojima je iskazana namera da se promenom propisa unapredi i podstiče preduzetništvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik