Da vas ne pređu bankari - pazite šta gledate

Bez autora
Feb 03 2016

Krediti nikad nisu bili povoljniji, a banke se neprekidno utrkuju koja će dati ponudu po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurenciju. Za jeftinije cene kredita u velikoj meri je zaslužna i odluka Narodne banke Srbije, koja je snizila referentnu kamatnu stopu na rekordni minimum, pa samim tim dala prostora bankama da daju povoljnije kredite građanima i privredi. Međutim, banke se u promociji svojih ponuda koriste marketinškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost nominalne kamatne stope, jer je ona niža od efektivne kamatne stope, zbog čega je važno da znate da razlikujete troškove i cenu koja je obuhvaćena svakom od njih. Nominalna kamatna stopa je osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita i njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu.

Da vas ne pređu bankari - pazite šta gledateKrediti nikad nisu bili povoljniji, a banke se neprekidno utrkuju koja će dati ponudu po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurenciju.

Za jeftinije cene kredita u velikoj meri je zaslužna i odluka Narodne banke Srbije, koja je snizila referentnu kamatnu stopu na rekordni minimum, pa samim tim dala prostora bankama da daju povoljnije kredite građanima i privredi.

Međutim, banke se u promociji svojih ponuda koriste marketinškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost NKS (nominalne kamatne stope), jer je ona niža od EKS (efektivna kamatna stopa), zbog čega je važno da znate da razlikujete troškove i cenu koja je obuhvaćena svakom od njih.

“NKS je nominalna kamatna stopa tj. osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita i njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu”, kaže Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica.

Međutim, osim toga, često će uslov za dobijanje kredita biti i dodatne aktivnosti koje predstavljaju dodatni trošak npr. izveštaj kreditnog biroa, procena nekretnine, osiguranje kredita, obrada zahteva I to su stavke koje povećavaju cenu koju ćete na kraju platiti.

Tako NKS gubi smisao jer pored osnovne cene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove.

Tada na scenu stupa EKS, tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cenu kredita sa svim pratećim troškovima, dakle ukupnu cenu kredita koju klijent plaća.

EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa i izaberite ponudu koja nudi najmanji EKS, objašnjava Uzelac.
On takođe ističe da je potrebno da prethodno definišete koliki iznos vam treba i koliko dugo biste ga otplaćivali, a zatim isto pitanje postavite u više banaka. To možete uraditi lično, ali i telefonski ili mejlom.

Dodatno, ukoliko imate bolju ponudu, napomenite je, iznenadićete se kada na to reaguju još povoljnijom ponudom, kaže Uzelac.

Koliko su velike razlike između NKS i EKS može se videti prostim upoređivanjem. Tako ako se neka banka reklamira da nudi gotovinski kredit u dinarima sa NKS od svega šest ili sedam odsto, možete se kladiti da je EKS sigurno preko 10, ako ne i svih 12 ili 13 procenata. Naravno da je cena za klijenta tih 12 ili 13 odsto.

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na iznose naknada za obradu kreditnih zahteva, koje su banke u poslednje vreme dosta povećale, možda i s namerom da sebi obezbede veću zaradu s obzirom na to da su kamate prilično pale.

Tako neće biti redak slučaj da NKS za kredit iznosi pet odsto, a naknada za obradu, što je samo jedan administrativni postupak, čak 2,5 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik