EK povećala procjenu rasta za Hrvatsku

Bez autora
Feb 04 2016

Europska komisija objavila je zimske prognoze za sve zemlje članice. Za Hrvatsku je Komisija poboljšala prognoze rasta BDP-a pa za 2015. očekuju rast od 1,8 posto, a u ovoj i idućoj godini 2,1 posto. Ministar financija izjavio je kako smo, usporedimo li se s drugim zemljama, među rijetkima kojima je korekcija rasta učinjena prema višem. Naravno da su uzeti u obzir određeni rizici za poslovanje cijele Europske unije pa je stoga, prije svega za najveća gospodarstva Njemačke, Italije, Francuske, korekcija napravljena na niže, izjavio je ministar. Na tu korekciju u Vlada gledaju pozitivno, 'međutim to nije stopa rasta s kojom se mi možemo zadovoljiti i ova Vlada će učiniti sve što može da ubrza taj gospodarski rast', naglasio je.

EK povećala procjenu rasta za HrvatskuEuropska komisija objavila je zimske prognoze za sve zemlje članice. Za Hrvatsku je Komisija poboljšala prognoze rasta BDP-a pa za 2015. očekuju rast od 1,8 posto, a u ovoj i idućoj godini 2,1 posto.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako smo, usporedimo li se s drugim zemljama, među rijetkima kojima je korekcija rasta učinjena prema višem. Naravno da su uzeti u obzir određeni rizici za poslovanje cijele Europske unije pa je stoga, prije svega za najveća gospodarstva Njemačke, Italije, Francuske, korekcija napravljena na niže, izjavio je ministar.

Na tu korekciju u Vlada gledaju pozitivno, 'međutim to nije stopa rasta s kojom se mi možemo zadovoljiti i ova Vlada će učiniti sve što može da ubrza taj gospodarski rast', naglasio je.

Prognoze Europske komisije komentirao je i Zoran Milanović. Prema njegovom mišljenju, one su rezultat snažnog zamaha u 2015. Sve brojke su dobre, bolje od planiranih, a pojačane su i rezultatima izvoza. Znam da bi to netko htio povezati s novom vladom, ali Vlada kojoj treba dva dana da se riješi prijestupnika sigurno nije zaslužna za ovo, izjavio je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ustvrdio je kako je ovo dobra vijest i impuls koji je nastupio nakon stupanja nove Vlade. 'Sama pojava nekih ljudi i nastupni govori, pitanje međunarodne snage i težine u konačnici našeg premijera, otvaraju nekakve perspektive. Prošla je vlast planirala rast od 1 posto BDP-a u 2015., a 2016. 1,4 ili 1,5 posto, međutim događa se ubrzanje. Dakle, sve one mjere koje smo isplanirali i koje počinjemo provoditi ulijevaju povjerenje našim partnerima da će to upravo tako i biti. Naravno da će nas oni promatrati šest mjeseci i to usporavanje rasta javnog duga je dobra naznaka', izjavio je.

Za saborskog zastupnika HDZ-a Ivana Šukera naviše korigirana procjena EK logična je s obzirom na, kako je rekao, prezentaciju novog premijera i na novu vladu. 'To je logična procjena povećanja i to je na kraju krajeva na određeni način i vjetar u leđa novoj vladi i vladajućoj većini da moraju izdržati na određenim reformskim zahvatima', poručio je Šuker. Na pitanje ima li u svemu tome i doprinosa bivše vlade odgovorio je: 'Bivša vlada je 2011. naslijedila situaciju na nuli pa ju je odvela u minus i nadam se iskreno da se s ovom to neće dogoditi'.

Gospodarski rast trebao bi smanjiti i stope nezaposlenosti. Međutim brzina oporavka je ograničena zbog velike zaduženosti i građana i države. Dok u Europskoj komisiji prognoziraju postupno snižavanje proračunskog deficita, do 3,2 posto u 2017., javni će se dug ipak nastaviti povećavati i u ovoj i u idućoj godini. EK očekuje da će stopa nezaposlenosti u 2015. godini iznositi 16,2 posto, zbog nastavka smanjivanja radno aktivnog stanovništva, ali i povećanja zaposlenosti.

U ovoj bi godini zaposlenost trebala porasti za 1,3, a u 2017. za 1,5 posto. S druge strane stopa nezaposlenosti ove bi godine trebala pasti na 15,1, a iduće godine na 13,8 posto. Ipak, Komisija upozorava da nezaposlenost ostaje visoka, zbog čega se očekuje da će prosječna plaća tek umjereno rasti.

Pad cijena energenata nastavit će se i u prvoj polovini 2016. pa bi cjenovna dinamika mogla ostati prigušena. Nakon dvije godine deflacije EK ove godine očekuje inflaciju od 0,3, a u 2017. od 1,6 posto. U ovoj godini Komisija očekuje i nastavak rasta investicija, nakon što su lani porasle za 1,7 posto. U ovoj godini očekuje se rast ukupnih investicija za 2,6, a u idućoj godini 2,7 posto. Izvoz roba i usluga u ovoj bi godini, pak, mogao porasti za 5, a u idućoj za 5,3 posto. Očekuje se i rast uvoza u ovoj godini za 4,6, a u idućoj za 5,3 posto.

Porast proračunskih prihoda zbog gospodarskog rasta višeg od očekivanja i neka ograničenja rasta troškova poboljšala su deficit opće države u 2015. pa ga Komisija sada projicira u visini od 4,2 posto BDP-a, nakon 5,6 posto u 2014. godini.

EK smatra da su mjere fiskalne politike imale uglavnom neutralni utjecaj na proračunske prihode, budući da su dodatni prihodi posebice od većih zdravstvenih doprinosa i neizravnih poreza uglavnom bili nadoknađeni smanjenjem poreznog opterećenja plaća. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik