Za 2 zaposlena radnika - 75% povraćaja poreza

Bez autora
Feb 04 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavio je danas da će preduzetnici, mala i mikro preduzeća, koja su od 1. januara zaposlila najmanje dva radnika, steći pravo na povraćaj 75 odsto sredstava utrošenih na poreze i doprinose za te radnike.On je, prilikom posete preduzećima "Gepard" i "Gepard–Vis" u Novom Sadu, ocenio da ova odluka Vlade, koja važi do 31. decembra 2017. godine, predstavlja najbolji pokazatelj da država čini sve kako bi pomogla preduzetnicima i malim i mikro preduzećima.

Za 2 zaposlena radnika - 75% povraćaja porezaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će preduzetnici, mala i mikro preduzeća, koja su od 1. januara zaposlila najmanje dva radnika, steći pravo na povraćaj 75 odsto sredstava utrošenih na poreze i doprinose za te radnike.

Vulin je, prilikom posete preduzećima "Gepard" i "Gepard–Vis" u Novom Sadu, ocenio da ova odluka Vlade, koja važi do 31. decembra 2017. godine, predstavlja najbolji pokazatelj da država čini sve kako bi pomogla preduzetnicima i malim i mikro preduzećima.

On je uputio poziv pomenutim preduzećima, kao i svim preduzetnicima, da iskoriste ove pogodnosti koje, kako je naveo, Vlada ne bi mogla da ponudi da nisu sprovedene mere fiskalne konsolidacije.

Ministar je, kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, podsetio na to da država daje značajne povlastice poslodavcima koji zapošljavaju ovu kategoriju stanovništva, i to od raznih finansijskih olakšica, do nabavke mašina ili uređenja poslovnog prostora.

Veliki broj pogodnosti podstiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom, istakao je Vulin i ocenio da su predrasude jedina stvar koja je protiv zapošljavanja ovih osoba.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) Zoran Martinović naveo je da je cilj ove institucije da uspostavi dobar odnos sa poslodavcima iz proizvodnog sektora, s obzirom na to da će ove godine biti plasirana značajna sredstva u projekte koji će biti sprovedeni u saradnji sa tim sektorom.

Martinović je podsetio na to da je prošle godine 6.600 osoba sa invaliditetom koristilo različite vrste finansijske podrške, dok ih je približno 4.000 zaposleno.

Direktor preduzeća "Gepard" Miroslav Tanacković istakao je da je preduzeće "Gepard–Vis" d.o.o. počelo sa radom 1. aprila 2015. godine, da ima 26 zaposlenih, od kojih više od 80 odsto čine osobe sa invaliditetom, dok je do danas na tržište isporučilo robu u vrednosti većoj od milion evra.

Preduzeća "Gepard" i "Gepard–Vis" bave se proizvodnjom lične i zaštitne obuće i odeće, a u 2015. godini su koristeći subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje za otvaranje novih radnih mesta zaposlila 14 osoba sa invaliditetom, i još devet radnika uz posredovanje NSZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik